Arkiv

Prisen på kylling tar til vingene i RN.

Tørke i USA øker prisene på kylling og andre elementer i RN

 

Rio Grande do Norte føler allerede virkningene av tørke og avlingssvikt i USAs mais produksjon.  Corn flakes, kylling, kylling-klubber og egg er allerede minst 15% dyrere i supermarkeder i staten RN. Problemet er ikke eksklusiv for RN, som importerer nesten alle disse produktene fra stater som Minas Gerais, São Paulo og Santa Catarina. Andre stater har også merket prisstigning de siste dagene. Den sterke oppgangen i prisene begynte i juni, da de første rapportene kom om avlingssvikt i USA.

Alex Fernandes ved Forbrukerkontoret er blitt skremt av de høye prisene: justering er gått direkte over på forbruker helt uavkortet og dette svir på pungen.

Høy dollarkurs har  gjort situasjonen enda mer komplisert i Brasil.  «Det er viktig å huske at Brasil høstet en rekord avling av mais, men med dollaren dyrere, så velger produsenter å foretrekker å eksport, framfor det  innenlandske markedet,» sa Ronaldo Souza, president i nettverket av Supermarkeder Rede Mais, som allerede nå kjøper kylling kutt , egg og produkter utvunnet fra mais 15% dyrere. Ifølge Ricardo Sobral, administrerende direktør i Network Boa Esperanca  med flere supermarkeder, vil prisen stige mellom 20% og 25% i de neste tre ukene. Forbruket vil etter hans syn, kunne falle i samme takt.

En halvkilo kylling i dag koster R 3.99. Før kostet den R 3.49. Et brett på 30 egg koster R $ 6,98 ($ 1,49 mer) og en pakke med corn flakes går for $ 1,05., som for mindre enn 30 dager siden kostet R 0,85 (R 0,20 mer). Det er så fordi justeringen er gått så direkte over på forbrukerne. Kjøpmann Claudemir Fernandes, 24år, klager over økningen. Det var vanlig å kjøpe fem til seks kilo av kylling per dag. Før justering, betalte vi  R $ 21,54 for seks kilo. Etter justering, måtte vi betale R $ 28,54 for samme mengde. En forskjellen er $ 6,78 – som er R 1.23 per kilo. «Hvis vi kan  finne billigere, vil jeg bytte, sier ‘M A eieren av en restaurant og jeg kan ikke øke prisen på måltidet, da klager kundene» forklarer han. Elektriker Ivo Francisco Azevedo, 36, ble sjokkert over høyningen . «Fortsatt kommer vi til å kjøpe, men vi kan ikke spiser rødt kjøtt hver dag lenger.»

Rødt kjøtt og meieriprodukter vil stige i pris med fallet av korn som er høstet i USA. «Dyrere beiter,» forklarer Ricardo Sobral. Reporteren fra avisen Tribuna do Norte,prøvde å kontakte Association of Supermarkeder i Rio Grande do Norte (Assurn) å kommentere scenariot, men telefoner til president og visepresident ble slått av. Ifølge Ronaldo Souza, president of Good Hope, vil justeringen bli reflektert i prisen på VG-kurven som man antar vil bli vesentlig dyrere i neste undersøkelse?

Kurven blir så mye dyrere som 15,45% og dette er dårlig nytt for alle fattige i staten. Natal ligger øverst på toppen av prisstiging i Brasil for tiden dessverre.

Prisen på hvete mel ville stige med 40% i nord og nordøst i løpet av de neste 60 dagene – en refleksjon av veksten i den internasjonale prisen på hvete, høy i dollar på den virkelige pressede markedet, tørken på den nordlige halvkule og reduksjon i hvete eksporten i Argentina, i henhold til Association of Wheat Mills nord og nordøst i Brasil.

 

Høyere oljeprodukter er også ventet, melder Association of Supermarkeder RN (Assurn) i et intervju på den tiden, var et resultat av en kombinasjon av flere faktorer, inkludert værforhold, forholdet mellom tilbud og etterspørsel, transportkostnader og valutakurser.

 

Til tross for en rekord avling av mais og private lagre av denne varen er overfylte, har mange små fjærkre bønder det vanskelig å få frem det som er den viktigste maten som tilbys til slaktekylling produsert i landet. Pga dette har kostnadene for kylling produksjonen økte 25% i Brasil.

Til tross for super bra avlinger i landet, så er Brasil veldig avhengige av å finne billige kornprodukter på verdensmarkedet til sin egen fjærkre produkson. Dette rammer igjen kylling kjøtt som er de fattigste i landet sitt «røde kjøtt», for virkelig biff etc. har de ingen muligheter til å kjøpe.