Arkiv

Nytt fluktfosøk i Alacuz – Nisia Forest

Vaktene hindret en nytt flukt fra fengselet i Alacuz. (Nisia Forest)

 

«Det ville ha vært en masseflukt,» sier fengselsbetjenten Eduardo Junior og oppsummerer hva som skjedde i Statsfengselt igår ettermiddag, da fengselsbetjenter hindret rømning av 17 menn som allerede var inne i to tunneler som gikk rett ut i friluft, fra Hall-1.

Planen ble oppdaget da de 250 innsatte skulle ta et bad i bassenget i fengselet. Når badeturen ble avbrutt pga en plutselig telling av de ansatte, så reagerte de innsatte med å  kaste stein mot offiserer, og satte fyr på madrasser. Delen av strukturen på paviljongen ble også ødelagt av ødeleggelse pga brannen. Special Operations Group (GOE)  (SWAT) ble kalt inn for å kontrollere opprøret. Etter tellingen, ble det funnet at ingen fange hadde rømt.

Ti fanger varallerede  i en tunnel, mens en annen gruppe på syv innsatte forsøkte å nå friheten gjennom et annet uderjordisk galleri. De hadde allerede startet flukten da de ble avbrutt av reaksjonen til agentene.

Ifølge direktør for lakris,  Dinora Simas, så ble tunneler gravd under soling i et raskt gravearbeid. «De ønsket å få tilgang til den viktigste gårdsplassen og defra ville de bruke ‘Teresas’ [improvisert stige med knyttede trinn] for å prøve å komme over fengselsmuren,» forklarte han. Handlingen ble imidlertid stanset av fengselsbetjenter som merket at noe var på trappene, merket bevegelsen og hindret flukten som skjedde rundt kl.  12:30.

Fanger som reagerte og startet et opprør i fengselet, et mytteri og så  veltet de innsatte en del av den konkrete strukturen i bygningen for å bruke denne som våpen mot agentene. «De begynte å kaste steiner og satte fyr på madrasser,» sa korreksjons-off.  Eduardo junior. Agenten forklarte at etter oppdagelsen, så begynte de innsatte  å plugge hullene med vann, stein og sand. Personalet måtte også bruke hjelp fra GOE for å håndtere situasjonen. Midt i denne forvirring, ble en av de innsatte; Sebastian Raimundo Sources, fengslet i 10 år og 11 måneder, anklaget for drap i byen Nisia Forest, akutte syk og hadde kramper. Det ble fulgt av service Mobile Emergency Care (SAMU).

Da opprøret var over så  gikk fangene gjennom en ny telle-runde hvor det ble funnet at det var ingen som hadde klart å flykte. Man gjennomførte så en razzia i cellene  av paviljong- 1, her ble 33 TV og 22 stereoanlegg beslaglagt som straff.

Direktøren i fengselet forsikrer at holdningen til innsatte ikke vil gå ustraffet hen. Ifølge Dinora Simas sier det vil bli åpnet en administrativ prosess og de må stå til ansvar for skade på statens eiendom og rømningsforsøk,» forklarer han. Hvis de blir dømt etter loven, så kan de kan innsatte få øket tiden i fengsel med tillegg straffer.

Tilfeller av voldshandling av innsatte i Hall 1 i Alacuz er konstant. Bare i august, så fant det sted andre opptøyer innen fengselsenheten.  Fangene kom også da til å sette fyr på madrasser og noen Special Operations Group (GOE) (SWAT) måtte bli kalt til å kontrollere også denne situasjonen.

Myndighetene har nedlagt et permanent forbud til å kunne flytte flere innsatt inn i dette fengselet i Nisia Forest. Det er fullt nok som det er og underbemannet til tusen.