Arkiv

Natal vil få 500 millioner i ekstra inntekter pga VM-2014.

Natal vil kunne få ekstra inntekter på R $ 500 millioner i forbindelse med World Cup 2014.

 

World Cup 2014 vil kunne generere ca $ 500 millioner i virksomheter og ekstra inntekter for Natal. Det er, ifølge et anslag gjort av Caio Megale, en økonom ved Itaú Unibanco.  Den’ekstra inntekten vil komme av en økonomi – multiplikator effekt av verdens fotball. Det virker som om hendelsene vil øke med 50% pga all investeringen som skal gjøres i vertsbyen, hvor man for mindre enn to år før World Cup, nå stresser med å utføre arbeider opp mot mobiliteten i byen.  «Vi kan si at investeringen i Natal vil være på R $ 1,5 milliarder og da  vurderer vi ikke bare hva som blir brukt i arbeid, men tar med en multiplikator effekt på økonomien,» sa Caio Megale.

Caio Megale sier at : Copa øker synligheten og gir mulighet til å tiltrekke seg flere turister og investeringer frem mot turneringen.

Mulighetene generert av World Cup og dens innvirkning på økonomien vil bli presentert av økonomen på mandag (10sep.) under Itaú Business Seminar, i Pyramid Hotel i Natal. Itaú Unibanco kommer til å fremme lignende seminarer i alle vertsbyene for fotball-VM. Rio de Janeiro, Porto Alegre, Brasilia, Sao Paulo, Curitiba, Belo Horizonte og Fortaleza har allerede blitt besøkt. Megale sier at han kommer til å ; «riste liv» i virksomheten, som han sier og viser til at denne store muligheten må ikke kstes bort. Ifølge banken vil mye av de økonomiske konsekvensene av World Cup kommer fra det faktum at de store infrastrukturprosjektene skal fungere som forventet. Men ringvirkninger vil også spre fordelene utover til små og mellomstore bedrifter i tillegg.

Med World, har Rio Grande do Norte, ifølge Megale, på nytt fått en sjanse til å gjenvinne flyten av utenlandske turister. Men ikke bare det. «De har også fått en ny sjanse til å skaffe seg nye partnere og selv tiltrekke seg utenlandske næringer/investeringer, pga synligheten det vil ha under hele World Cup.» Nå gjelder det å maksimere sin profitt og «smi mens jernet er varmt». Nå må  myndigheter og næringslivet virkelig gjøre leksene sine, sa han. Arbeid innenfor  infrastruktur fungerer over tid og vil gi arbeidskraft-trening som er bare noen av oppgavene/fordelene, sier økonomen. Virkningen på økonomien kan være høyere eller lavere og alt er avhengig av byens innsats. «Samlet så fordeler hendelsen (VM) i byen seg på to måter: gjennom investeringer i infrastruktur og mobilitet og ved å øke strømmen av folk/turister (gringos),» sier han.

Ifølge data fra Itaú Enterprises, så vil VM-2014 tiltrekke seg tre millioner turister til Brasil. En liten del av dem vil komme til Rio Grande do Norte , men likevel nok til å gi en økning på over 80% i flyten av internasjonale (gringos) turister til staten. Denne økte flyten av turister vil flytte økonomien som helhet, ifølge Megale. De ekstra inntektene vil nå opp til R $ 5,00 milliarder for bedrifter over hele landet og vil dra nytte sektorer som;  gjestfrihet, transport, kommunikasjon, kultur, fritid og detaljhandel.

Ifølge en studie ledet av Ilan Goldfajn, sjeføkonom i Itaú Unibanco, bør VM kunne øke BNP (brutto nasjonal produktet) med hele 1,5 prosentpoeng og skape rundt 250 000 arbeidsplasser i landet Brasil. I tillegg må om lag 165 millioner potensielle forbrukere i landet forbruke mellom R $ 3 og $ 6 milliarder innen 2014.

Finansinstitusjonen gir en rekke tips for små og mellomstore bedrifter sine eiere som ikke ønsker å trå feil når det gjelder å utnytte denne «en gang i livet» fordelen for fullt. Og som vil fortelle om i hvilken sektorer det ser til å vil bli påvirket dypest og studere forbruk av offentlige og utarbeide en forretningsplan som påvirker handlinger/arbeidet, både føre, under og etter arrangementet er overstått. Dette er bare bare noen av fordelene som bys frem i forbindelse med VM – 2014.

En annen studie bestilt av Sebrae Fundação Getúlio Vargas (FGV) viser også hvordan VM kan tilflyte mikro og små bedrifter ekstra inntekter. Ifølge undersøkelsen så vil verdensmesterskapet kunne generere 356 forretningsmuligheter for små og mikro-bedrifter i Natal, fordelt på sju segmenter. Oppført er bl.a. detaljhandel / tjenester innenfor, reiseliv, turisme og konstruksjon.

Det kan bli mange avtaler, men de fleste blir nok konsentrert innen for turisme sektoren da spesiellt lagt til området som er en produksjon knyttet til turismen ved (håndverk, kultur og mat) engasjement som står for 30,8% av de muligheter som genereres (110 av 356 muligheter). Separat så knyttes sektoren til personmarkedet / tjenester som står for 22,7% av mulighetene (81 muligheter). Med sine 59 muligheter identifisert innenfor Bygg/anlegg så kommer også disse  inn i bildet for de sektorene med flere muligheter.

Kravet er å utvikle v.h.a Sebrae sine konkrete prosjekter for hvert segment. Ideen er så å forvandle disse mikro og små leverandører av produkter og tjenester til levedyktige leverandører, som ellers normalt ikke kan konkurrere direkte med store selskaper i alle områder.

Nå gjelder det å tenke konstruktivt og smart frem mot 2014, for denne sjansen som Natal nå får rett opp i fanget – kommer aldri tilbake noe mere i form av et VM i fotball for byen vår!     Husk det!