Arkiv

Elektrisk valg-flesk?

El-Regningen vil bli redusert med 20%.

 

President Dilma Rousseff ga i går opplysninger om en detaljert tiltakspakke som vil redusere størrelsen med 16,2% for strømregninga til privatkunder og opp til 28% for alle næringer. De foreløpige tiltak, som skal publiseres i dag, er tolket som oppmuntring for industrien pga nedgangen der og at man bør redusere prisene på kraften og øke konkurranseevnen til sektoren, ifølge presidenten. Hun sa også at kostnadene kan falle ytterligere etter ferdigstillelse av nøyere studier som er i gang på det nasjonale kontoret for Electric Energy (Aneel).

Aldair Dantas Para  sa at bolig forbrukere, kostnadene av tariff bør kunne reduseres med 16,2% i første momentet av tiltaket.

Psykolog Waldenice Queiroz, 38, som deler huset med foreldre i Natal og er en vanlig abbonent, ser på reduksjonen med mistenksomhet. «Trenden er jo stigende tariffer og bare i valgperioder ser vi slike reaksjoner som dette…ellers ikke. Derfor foretrekker jeg å ikke heve forventningene.» Waldenice opprettholder sitt normale forbruk  i løpet av dagen, og unngår å bruke alle apparater på en gang. Likevel betaler jeg i gjennomsnitt R $ 80 per måned. Med reduksjon, vil jeg måtte betale mindre enn R $ 70. Psykologen ser bare en liten forskjell. For John Lima, president i foreningen av tekstilindustrien i Rio Grande do Norte, kan reduksjonen også gjerne vært høyere. «Ifølge studier av Federation of Industries Rio de Janeiro (Firjan) og São Paulo, så bør kostnaden av elektrisitet til industrien kunne bli redusert med opp til 50%. » Ifølge João Lima, som driver en av de største tekstil enheter i staten, » vi har den fjerde dyreste energi (strøm) i verden.» Konklusjonen av en studie av Firjan. «Vi ligger bare bak  Italia, Tyrkia og Tsjekkia, i en studie utført i alt 27 land,» legger han til.

Store deler av media stiller seg derfor litt skeptiske til slike reduksjoner, for hvor skal staten ta inn igjen de tapte avgiftene og skattene, spør man? De sier jo de har problemer med den nasjonale økonomien sier media. I et valg-år som i år, så er Natalenserene som alltid godt vaksinert mot valg-flesk – selv om det er aldri så elektrisk og langt inne i høyspenningsområdet. Vi får vente å se – som alltid – er det gode rådet mannen på gata gir til dem som tar helt av pga slike økonomiske virvelstormer. De varer som regel ikke lenge og blir ofte avløst av en sur kuling i stedet?