Arkiv

Forskere er urolige for Radon-gass.

Forskere debatterer om virkningene av radongass for  helsen.

 

Ikke alle har hørt om radon-gass? Dette gassformige radioaktivt enkeltelement i den periodiske tabellen, dens radioaktivitet utgjør tilsvarende til 55% av strålingen som mennesker er underlagt under hele livet sitt. Denne naturlig forekommende gassen som vi innhalerer, utgjør den nest største årsaken til lungekreft – bare slått av røyking.

Ifølge professor Ph.D. i geologi fra Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Thomas Ferreira da Costa, er tallene funnet av amerikanske forskere og er viktige for konsolidering av en studie gjort i Brasil. Han er en pioner i å organisere Seminar om radon i Brasil, Rio Grande do Norte før i går fikk navnene geologi kjemi, medisinsk fysikk i flere brasilianske stater og selv i utland som Portugal og Østerrike.

«Størrelsen på universet rundt oss er påvirket av høye nivåer av radon, dets risiko gjennom uvitenhet, kan sterkt redusert viser studien gjennom forebygging. Hvor mange millioner av dollar i offentlige midler kan spares gjennom en større forbedring av felt som påvirker vår helse, ikke minst kreft og en større bevissthet under bygging og regulering av de offentlige bygningene? «uttalte læreren.

Ifølge Thomas, jo høyere konsentrasjon av uran i jorden, desto høyere nivåene av radongass i luften. «Dette er en naturlig prosess av radioaktiv nedbrytning. Uran blir radium, som passerer videre til denne gassformige tilstand. Denne gassen, hvis den inhaleres av mennesker i høye konsentrasjoner, vil kunne forårsake frie radialer pga solide radioaktive elementer i lungen. Dette igjen starter en nedbrytning av  det naturlige kjede av DNA og som kan eller ikke kan generere lungekreft, «forklarer eksperten.

Alle steder hvor jorden inneholder konsentrasjon av uran, så er følgelig radonpartiklene tilstede i luften. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), er det som anses som normalt radon nivået på 100 becquerel per kubikkmeter luft. En becquerel representerer en nedbrytning av uranatomet. «Folk kan frykte for radioaktivitet blir generert, dette fordi at en ideologi i det tjuende århundre har prentet inn i oss at dette er noe farlig. Men stråling har alltid eksistert og er til stede i våre liv og vil fortsette å eksistere for ennå4 milliarder år. Man må lære å leve med slik og forstå at det ikke er skadelig med naturlig stråling for oss.

Kravet for å måle nivåer av stråling av radon i boliger og arbeidsplasser er en av søkene som forskerne holder på med. Mange mennesker får fremdeles kreft fordi det er en mangel i lovgivningen når det gjelder tilltak under bygging av nye boliger, industribygg og offentlige bygg i Brasil. Med en bedre lovgiving på dette området, er det mulig å spare millioner i offentlig helse dersom etableringen av en lov som bestemmer nivået på farlig stråling. «Det faktum at vi ikke har noen spesifikk lovgivning som løser denne typen forurensning og å regulere innholdet i denne radioaktivitet, noe som indikerer at de kontrollerende organer bare skyver problemet foran seg, istedet for å endre lovgivningen, sluttfører geolog Chem.

RN har høyere nivåer av radon.

Forskning på indekser av radon i Brasil er fortsatt «er svært begynnende og spredt», så det er ikke mulig å definere hvilke som er de mest problematiske områdene eller deres omfang nasjonalt.

Men vi kan allerede nå si at det er høyere verdier  av radon i luften her i  Rio Grande do Norte, ifølge professor Thomas Ferreira da Costa, geolog UFRN.

Begrunnelsen er i prinsippet er knyttet til den geomorfologi i regionen Seridó, som har en av verdens største reserver av pegmatitter – vulkansk bergart rik på uran. «Kommunene der de høyeste nivåene er registrert i Lucrécia e Lajes Pintadas » sa han.

Ifølge Thomas, er funnet ikke grunn til bekymring. Fordi det er en gass med konstant ventilasjon som forhindrer en konsentrasjon og kontaminering der. «Det er tider når gassen kan være over nivåene anbefalt av WHO, som er 100 becquerel per kubikkmeter luft, men naturlig ventilasjon forårsaker at denne indeksen spres og redusere lett pga passatvinden langs kysten og i RN ,» forklarte han.

Natal og byområdet, er steinete og er sedimentære og så derfor er radonverdiene ikke så høy her. «Ikke for å nevne at byen også er godt ventilert fra naturens side med mye vind og da er risikoen minimal,» la han til.