Arkiv

Brødprisene går i været.

Prisen på brød stiger 5,68% og trenden er enda høyere.

 

Kornprisene øker i Brasil og dette gjør brød dyrere, ifølge en undersøkelse fra Dieese (Department of Statistics og Sosioøkonomiske studier). Prisøkningen i Natal er på rundt 5,68% skyldes/gjenspeiler den høye prisen på hvetemel, som steg i gjennomsnitt 15,94%, bare siste måned, sammenlignet med august, på grunn av hvete uår og høy kurs på dollar og dens ustabilitet.

Aldair Dantas Padaria i Natal sier : Prisen på brød vil kunne stige fra R 0,20 til R 0,30 i hovedstaden pr. kilo brød, opplyser han.

Brød og hvetemel var en av flere elementer som steg i pris i september, blant de 11 elementene i pris-undersøkelsen i Natal. Brød var også det produktet som hadde den mest betydningsfulle effekten pga prisøkningen for befolkningen og man fremhever Recife (7,61%), Natal (5,68%) og Belo Horizonte (3,99% ).

Ifølge president i Association of Bakeri og konditori industrien i Natal, Tennyson Brito, ser tendensen ut til å nå stabilisere prisen på brød., men for fremtiden må du se opp for enda flere negative overraskelser. Association of Wheat Mills nord og nordøst i Brasil snakker allerede snakker om en prishøyninge  på over 15% i prisen på hvete, reflekterer da kostnadene av brød, pasta og kjeks. Hvete som gått gjennom til supermarkeder og bakerier, har ifølge Robert Schneider, president i foreningen, økt med fra 12% til 14% i august og mellom 4% og 6% i september. Tendensen ser nå å holde seg på samme nivået i oktober og å stige mellom november og desember. «Det blir dyrere hvete for alle parter,» sier Schneider.

Massevis av hvete, som vanligvis har kostet rundt R $ 220 på begynnelsen av året, koster nå R $ 330 og man kan nå se hele R $ 350 i januar 2013. «Vi ser ikke noe prisfall neste år,» sier foreningens president.

Virkningen på brød vil imidlertid være små, for det står i alle sin interesse å skjerme prisen på brød og man forsøker å ikke øke kiloprisen på brød med mere enn de R 0.20 – R 0.30 . I bakeriet  Flavor Hvete, for eksempel, gikk en halvkilo brød fra R $ 8,29 til R $ 8,99 i september. Ifølge Evandro Galdino, eieren av bakeriet, har nå  de fleste bakerier allerede passert omstilling, som varierte mellom 5% og 10%. Dette var, sier han, den første pass av året. Noen har foretrukket å holde prisene, men brødprisen har lenge blitt solgt  for  R 8,49 for et kilo brød, samme verdi som er praktisert i to år, ifølge eieren, Tennyson Brito, president i foreningen.

VG-kurven i Natal føler nå også en økning i prisene på landbruksprodukter, noe som er en naturlig utvikling etterhvert som prisene på dyrere fòr gjør seg gjeldene i markedet.

Men brød og mel var ikke de eneste elementene som var opp for sluttbruker. Ifølge forskning fra Procon Natal, er kurven med sine  40 elementer, er gått opp 8,17% for året. Noen elementer, for eksempel cassava (92,1%), løk pære (80,3%) og søte poteter (61,7%), nådde rekord økning på mer enn 50% YTD. I supermarkedet Rede Mais i Alecrim, så har en kilo kassava som tidligere kostet R $ 0,70 i 2011 er nå solgt for R $ 1,70.

Ifølge sjefen Moreira, teknisk sjef Dieese i Rio Grande do Norte, er den viktigste årsaken til økningen i prisen på frukt og grønnsaker  de ugunstige værforhold, som reduserte tilbudet. «Når det er en reduksjon i tilbudet, reagerer prisene  svært negativt og aggressit sier han. Man håper nå at en del produkter vil falle i pris på nytt utover mot Jul. «Dette er en naturlig utvikling.» Men noen store lyspunkter vedrørende matprisene i Natal, ser man foreløpig ikke snurten av i hovedstaden.