Arkiv

Dunas Stadion i fare?

Er byggingen av den nye Dunas Stadion i fare?

 

Man venter pga tekniske og byråkratisk problemer på frigivelsen/overføringen av midler for finansiering gjort av statlige myndigheter til Bank of Economic and Social Development (BNDES) og den eventuellt påfølgende stans i arbeidet med Arena das Dunas Stadion som blir bygget i Natal for Cup World of FIFA 2014. Varselet er utstedt av retten i Court of Audit og finnes i den nyeste versjonen av dokumentet  «Ansvar Matrix» som jevnlig oppdateres for å fastsette ansvaret til de føderale, fungerende statlige og lokale og private partnere, med betaling og gjennomføring av bygging eller renovering av stadioner, flyplasser, havner, samt investeringer i urban mobilitet, turisme og telekommunikasjon fra denne banken. Ifølge rapporten fra TCU, var arbeidene til VM 14,7% dyrere enn opprinnelig antatt.

Arena das Dunas ligger etter skjema med bare 39% av arbeidet utført frem til nå.

Blant de utestående spørsmålene som er sitert av TCU`s utøvende prosjekter som f.eks. godkjenning av brannvesenet, bemerker Teknisk ansvar av forfatterne av alle tekniske dokumenter knyttet til arbeidet, inkludert engineering og arkitektur, tekniske spesifikasjoner, notatbøker etc., og utøvende prosjekt til rettens analyse av staten (TEC) som ikke hadde blitt levert til BNDES). TCU fant også at R $ 396,500,000 i kontrakt for bygging av stadion, ble bare 20% (eller R $ 79,3%) som skal brukes i arbeidet fram til slutten av juli. Til sammen er det 15 ventende krav fremhevet av det 9. sekretariat ekstern kontroll (Secex). «I den forstand, foreslo teknisk enhet (9. Secex)  at domstolen råder delstatsmyndighetene i Rio Grande do Norte til å sluttføre sitt nærvær av BNDES å finansiere videreføring av leveransene kontrakt,» siterer rapporten.

Gjennom media sier ingeniøren Demetrius Torres, leder av sekretariatet for uavklarte spørsmål i tilknytning til VM i 2014, fortalte portalen G1/RN at man fortsatt ikke er klar over innholdet i rapporten fra TCU, men sa: «The Arena das Dunas situasjon er ikke bekymringsfull. » For ham ser han ingen hinder for overføring av midler for videre bygging av stadion.

Målinger viser at manglende litt over et og et halvt år føre VM tar til 2014, så har  Arena das Dunas bare greid å nå en fullføring på 39%. For andre arenaer i World Cup, som man sammenlignes med, er Natal er den som ligger bakerst i køen. I Fortaleza, for eksempel, er 93% av prosjektet nå blitt  fullført. Av byene i Nord-Øst, så er det bare Natal som er utestengt fra Confederations Cup (prøve VM) som går av stabelen 2013, ett år før VM tar til, dette pga av de store forsinkelsene på Arena Dunas.

Den andre pekefingeren fra TCU gjelder forsinkelser i mobiltetsprogrammet som stadig lagger og blir lenger og lenger etter planen. Angående den nye flyplassen Airport São Gonçalo do Amarante, vet man enda ikke om den kan bli klar til lekene begynner? Tiden begynner å bli knapp for dette prosjektet også.

Vi holder tommelene fot det snart faller løsninger ut av skapene, slik at man kan få ut fingeren og få opp farten!