Arkiv

Ponta Negra sliter under problemene.

 

Ponta Negra lider under de nåværende forholdene.

 

Strandpromenaden på Ponta Negra begynte å kollapse i februar i år. Situasjonen forverret seg i juli og derfra frem til nå er bare tilstanden blitt bare forverret. Fanget i tidevannets kraft, rettskjennelser og treghet av offentlige makt, så har Ponta Negra-stranden, det viktigste post-kortet og varemerket  til Natal, nå blitt glemt og forlatt.  I praksis, lider kjøpmenn og de klager over fallet i salg og antall turister. «Forlatt ligger vår kjære strand der nesten øde. Det er en følelse av avmakt, frustrasjon, ved å se stedet som har vært der siden vi ble født, nå ligger der forlatt og ødelagt.» Det verste er å se på at det er ingen som gjør noe med situasjonen, » sier selgeren Andrew Henrique da Silva, som har bodd i Ponta Negra siden fødselen og arbeider i kiosken som arvet fra sin far.

Myndighetene har lovet reparasjoner både i hytt og pine, men ingen ting skjer i praksis og da er vi jo like langt, sier en talsmann for alle selgerene, restauranteierene i Ponta Negra.

Men selv om offentlig myndighet ikke kommer på banen, så vil de som bor fra stranden prøver å gjøre sin del. Selgeren Schokman, 41 år, har improvisert en stige med sandsekker ned til stranden for at de spaserende kan kan ha tilgang til stripe av sanden. «Det er et alternativ til folk som vil ned her fordi vi ikke har trapper. Offentlig power gjør ingenting så vi måtte gjøre noe selv, sier han. Dette er faktisk er mer vanlig enn du kanskje tror. I flere deler langs den ødelagt strandpromenaden man finne provisorisk trapper laget av selgere helt siden skadene oppstod og dette gjøres fordi  «Mangel på tilgang til stranden var til stor skade for handelen her,» sa selgeren Rahman.

Andrew Henry, eieren av en kiosk, sier at det er på tide å få renset stranden for søppel, slik at kiosk-eierene kan starte handel på nytt. Ifølge ham, har det siden August ikke blitt ryddet eller rengjort på stranden regelmessig slik som tidligere. » Det er ikke nok med tre søppel menn til å rengjøre hele stranden hver dag og holde rent i området, samt å feie gatene. Derfor har vi i det siste selv tatt vare på rengjøringen av stranden vår. Rundt kiosken så rensker vi opp hver dag og vi samler inn søppel. I det siste har heller ingen hente søppelet som de pleier, så vi betaler en sjåfør for å ta søpla til en av disse avfallsplassene rundt i området, » sier Andrew.

Etter at det offentlige overtok renholdet av stranden, fordi selskapet som regelmessig drev med dette før, nå ikke fikk betaling lenger. «Men våre effektivitet er mye mindre enn hva det andre selskapet gjorde, sier en ansatt i kommunen som ikke vil ha navnet sitt offentliggjort. Det forrige selskapet jobbet fra søndag til søndag, mens vi jobber ikke på søndager og helligdager. Alt dette gjør stranden og oppryddingen ikke er blitt det samme som tidligere, sier han. «Deler av stranden som er ødelagt, er ikke lenger så forlatt på grunn av quiosqueiros (kiosk-eirene) som tar vare på sine lokale områder, sier Andrew Henry.

For øyeblikket er deler av stranden faktisk farlig pga av skadene og det er leit å se de få turistene som hopper frem innimellom steiner og murblokker og annet skrap. Mange av de skumle områdene har ikke noen form for avledning og utgjør en høy risiko til å skade seg for dem som passerer her. Dette er en meget stor forsømmelse som ikke bare rammer turismen, men også alle oss som arbeider her, vi bor her på en måte og vi har alltid holdt til her på stranden, «sa lederen av en håndverksbutikk, Jonsineira Ara Farrell ,41.

Innehaveren av sivilforsvaret, Carlos P., hevder at avledning har vært oppsatt, men svært mye av dette materialet er blitt stjålet av befolkningen. «Vi bruker først en standard advarsel bestående av oransje stoff for at forbipasserende ser faren på langt hold, men skjermene ble stjålet/fjernet, så det er egentlig ikke kommunens feil at det farlige området er dårlig merket.

Store deler av den før så gode belysningen langs promenaden er nå ødelagt og ingen tør å spasere der etter mørkets frembrudd pga kriminalitet etc. Henvendelser til kommunen om å få opprettet en nye belysning – har bare falt for døve ører i det departementet som er ansvarlig for offentlig belysning  i hovedstaden dessverre.
Turister som nå besøker Ponta Negra-stranden har ikke ord for tilstanden på denne før så populære stranden.. Paulista Ana Maria Moreira, 45 år, sier at hun alltid har likt Natal og særlig den herlige PN stranden og har feriert her 7 år på rad. Men denne gangen, ærlig talt, ble jeg skuffet. Stranden er skitten og strandpromenaden er bare en skygge av sitt gamle jeg. Det er jo helt absurd å la den viktigste bystranden se ut som dette, sier hun. Taxisjåføren Jose Ilzo, 38, som arbeider i området i Ponta Negra, sier han har ikke flere unnskyldninger å gi til turister. «Nei man spøker ikke med hva turister mener om situasjonen til Ponta Negra. Det er folk som er helt forferdet. Mange går nå til andre strender, de ønsker ikke å være her lenger. Det er temmelig flaut å forklare turister at ingenting blir gjort med vår kjære strand. Vi hadde jo håpet at vi kunne fortelle turistene om at man arbeider med saken, men det kan vi jo ikke sier han?.

Det eneste de mange turistene nå kan gjøre, er å krysse sine fingre og håpe på at kommunen snart kan få ut albuen og komme igang med arbeidet med å gjenopprette ryktet til Ponta Negra og ikke gi turistene et fullstendig kaos som seiler i sin egen sjø – slik som situasjonen er nå for tiden.