Arkiv

Den nye flyplassen får sine 329 millioner godkjent.

Den nye flyplassen vil få sine R $ 329 millioner fra BNDES.

Banco Nacional de Desenvolvimento economico e sosiale (BNDES) annonserte igår endelig sin godkjenning av finansiering for flyplassen São Gonçalo do Amarante (det tar sin tid), den blir den første i landet til å bli gitt til privat sektor, etter mer enn et tiår`s drakamp med offentlige ressurser. Banken vil frigi 329.3 millioner reals for selve arbeid og R $ 1,64 millioner til sosiale investeringer i det ansvarlige service-området.

CedidaCanteiro leder for arbeidet på São Gonçalo Amarante sier at man satser på at prosjektet skal være ferdig innen VM-2014 i Brasil.

Kontrakten med Consortium-Inframérica, som innehar konsesjon av flyplassen, blir undertegnet i desember og utgivelsen av penger for selve bygging kan begynner senere i år, sier leder av logistikk avdeling ved BNDES, Chawla Mastik.  «Finansieringen vil flyttes som en hurtig hastersak av  investering,» sa han.

Penger til prosjektet vil bare bli utgitt i den grad at konsortiet viser seg ha behov for en andvendelse av ressurser. Det er et forhåndsdefinert antall tomter innen  denne typen av finansiering.

Prosjektene i det sosiale området, er heller ikke er forhåndsdefinerte. Må være innsendt av konsortiet innen inntil ett år og bare da vil det bli utgitt penger fra de R $ 1,64 millioner.

På flyplassen, såkan finansiering brukes i områder som studier, design, nasjonalt utstyr og arbeider. Banken kan frigjøre ressurser for opptil 80% av kvalifisert elementer, men hvor det godkjennes tilsvarende 79% av elementene og 75% av den totale investeringen. 1% vil ikke vil bli finansiert i samsvar med import utsty. «Bare det som man gikk glipp av og ikke finnes i Brasil.  Banken skal kke finansiere denne typen utstyr, sa»Ahmed.

Offisielt så kom først forespørselen for finansiering fra Inframérica til banken i mai i år, ifølge BNDES.

Ahmed benektet at det var noen forsinkelse i analysen av institusjonen og benekter rykter om at banken har kommet til å evaluere goodwill som er oppnådd på auksjon fra flyplassen ( i %) til en kostnadsramme på prosjektet  til R 228.82 mill. «Vi betrakter prosjektet helt levedyktig og vi ser vedtakelsen av det som et landemerke,» understreker han.

Finansiering var innenfor forventninger, sier Consortium

Finansiering godkjent av BNDES for São Gonçalo Amarante ble «holdt innenfor forventninger», sa Consortium-Inframérica gjennom pressen. Dette venture er den første private terminalen til å motta langsiktig finansiering fra banken.

Forrige måned, godkjent BNDES ,»et bygge bro lån» på R $ 1,2 milliarder for konsesjonshaver Guarulhos International Airport (Sao Paulo). Avgjørelsen fungerer som et nødsituasjon lån, mens langsiktig finansiering analyseres for prosjektet.

Inframérica Consortium, som også innehar konsesjon av Juscelino Kubitschek flyplassen (DF)  (Brasilia) rapporterte at de ventet på godkjenning av et bro lån på $ 300 millioner til Brasilia.

Langsiktig finansiering bør undersøkes i løpet av 2013 av BNDES. «Analyse av denlangsiktig finansiering for finans og prosjektmodell, krever stor nøyaktighet,» sa han, å man skal merke seg at vi må sørge for at at fremtidig etterspørsel vil sikre tilstrekkelig  med inntekter å bli et lønnsomt venture.

I går opplyste medlemmer av Inframérica sitt pressekontor som rapporterer fra møter om flyplassen i Brasília, at møter vil ta til neste fredag (30). Dette opplyst til avisen Tribuna do Norte.

Landet hvor passasjer og laste terminaler skal bygges, har allerede blitt avskoget og klargjort for byggearbeidet

Planene til konsortiet er å begynne å bygge veggene i terminalene i mai neste år (2013). Uten de endelige godkjennelsene av Anac, så kan likevel arbeidet ikke starte før disse foreligger som godkjente.

Konsortiet sikrer at de vil kunne levere flyplassen på 19 måneder i arbeidstid for fotball-VM i 2014, som vil bli holdt mellom juni og juli i Brasil og å har Natal som en av stedene for turneringen. Med starten av driften av den nye flyplassen, bør Augustus Severo, som foreløpig er den offisielle flyplassen i Natal, forhåpentligvis være tatt ut komersiell drift og overgått til å være kun en militær flyplass?

«Det er ventet at den nye flyplassen, som når den blir ferdig, får en god (flyingstart) pga av fotball VM-2014 og vil også forbedre turist strukturen i Rio Grande do Norte og holde oppe veksten av turismen i staten,» sa BNDES, på tekst som er publisert på sin hjemmeside i går. Den koordinerte forundersøkelsen av prosjektet viser at  flyplassen São Gonçalo do Amarante også har potensial til å bli en «hub» (knutepunkt) for flyreiser som stammer fra og destinert for den iberiske halvøya (Spania/Potugal), la banken til.

Den nye kommunale flyplassen som ble designet av Inframérica kommer til å tilby en innledende kapasitet på 6,3 millioner passasjerer i året.  Den nåværende flyplassen Augusto Severo har nettopp blitt oppgradert og modernisert og kan med tiden betjene godt over 4 millioner passasjerer i året. Så tilsammen kan de to flyplassene betjene nærmere 11 millioner passasjerer.

 

Det er masse arbeid som gjenstår før det er noen flyplass her?