Arkiv

Gateselgerene er tilbake i Cidade Alta.

Gateselgere er tilbake på gata av Cidade Alta.

 

Solbriller, klokker, CDer, sandaler, hatter, mobiltelefoner og selv tepper er produkter som blir markedsført på fortauene av store gater og veier i Cidade Alta, mer enn et tiår etter at disse «hawkers» var blitt flyttet vekk fra gatene i byen og nå er fortauene i shopping-området igjen blitt okkupert av salgs-telt.

Grunnen til okkupasjonen er en elendig kontroll av slike uformelle handelsmenn, er at man mangler rett og slett  et tilsyn fra myndighetene i byen Natal.

I løpet av i går ettermiddag var det ikke mulig å få  Semsur i tale om dette problemet av avisen Tribuna do Norte. Flere av selgerene innrømmet at de tjente grovt med penger og at mange ikke hadde betalt skatt på flere måneder. Flere selgere mente at  «Gud vil ikke at de vises for myndighetene». Jeg var i kramkar, som er på en «bêco» som står på en fast plass i gaten. Jeg kom hit til rua Rio Branco og hadde med meg flere følgesvenner, «sa Manoel Deílson da Silva, 50, selgeren av sandaler.

Myndighetene vil ikke oppfylle ønsket til denne selgeren. Dette er fordi at Semsur bekreftet at sekretariatet vil gjennomføre en felles undersøkelse/razzia på avenida Rio Branco, med sikte på å organisere handelen. Først betyr denne rangeringen/kontrollen ikke utvisning med mindre noen omreisende motsetter seg en skatte-veiledning, som blir forklart av John Fonseca. «Skatten vil vise hvor disse boder vil kunne få stå sammen med hverandre og med leietakerne uten å forstyrre flyten av folk på fortauet. De som motsetter seg en veiledning for skatt av Semsur vil bli bedt om å forlate stedet, sier han. Overvåking vil bli utført av ni ansatte og andre hjelpesystemer i alt 15 engasjert av sekretariatet, siden kontrakten med selskapet har blitt utgått i enden  på oktober 29. Med hjelp av de utgåtte kontraktene, ble Semsurs arbeid  gjort tidligere av 99 ansatte.

Som selgeren av CDer sa Luiz André, 31, han sa han ikke har blitt kontaktet av alle funksjonær fra Semsur, men hvis han blir det, så vil han ikke motsette seg dette.

I juli i år var kjøpesenteret Midway åstedet for intense diskusjonene mellom uformelle handelsmenn og Semsur, som brukte argumentet om at den uformelle handel var svært urovekkende for de forbipasserende på grunn av mobilitet, tilgjengelighet og sikkerhet i det offentlige rom. Etter mange protester, ble man enige om en annen gate for dette salget, men lot 20 salgssteder få bli inntil videre. Samtidig begynte man en registrering av alle salgsmenn i området.

En felles innsats som vil bli satt i verk i neste uke på avenida Rio Branco, skal prosessen bli forskjellig fra bodene på Midway. Pressekontoret av Semsur forklarte at grunnen til ikke å ta i bruk registrering med vester og emblemer vil være på grunn av forlengelsen  av området og kontingenten av folk som er ansvarlig for å overvåke dette  i dag. «Det er veldig vanskelig å gjøre som vi gjorde på Midway på avenida Rio Branco. Vi har ikke nok folk å gjøre den jobben i lengden der», opplyser John Fonseca.

Det er hundrevis av gateselgere som får sitt daglige brød fra slikt gatesalg, men myndighetene er klare på at de også må betale sin skatt slik som alle andre – også fattige – i hovedstaden. Det blir forskjellsbehandling om noen slipper unna beskattning på salget sitt, heter det fra Rådhuset!