Arkiv

Det er dyrt med jula for natalenserene.

Natalenserenes julefeiring vil ha gjennomsnittlig bekostning av 322 reals.

En undersøkelse av Institutt for forskning og utvikling av handel (Fecomércio IPDC) pekte likevel på en optimisme av natalensere i forhold til årets  juleinnkjøp, ifølge data sluppet i går. Undersøkelsen som ble gjennomførte mellom 12 og 14 November, med 600 personer i fire regioner i Natal, viser at 80.6 prosent av deltakerene har tenkt å dra på shopping i denne jule-måneden av desember.

Ifølge undersøkelsen, vil 27,3% av forbrukere som ønsker å kjøpe inn, så planlegger de å bruke mellom R 201 og R 300. 18.3% av forbrukerne svarte at de har til hensikt å forbruke et sted mellom R 101 og R 200. De som ønsker å kjøpe innen området som varierer fra R 401 til R 600, utgjør opp mot 16,7% av totalen. Dette betyr at den gjennomsnittlige utgiftsposten per kunde denne jul og nyttår vil bli på R 322. Men dette er likevel «peanuts» i sammenligning, for hva en middels husstand i Norge vil forbruke av penger til jul. Vær glade for at dere bor i et rikt land som Norge – det er mange der ute som gjerne ville ha byttet med dere på stående fot.

Forskningen påpeker at klesplagg blir det mest foretrukne segmentet av forbrukerenes innkjøp (foretrukket av 43% av respondentene), etterfulgt av sko (30,3%) og parfymer (5,7%). Skjønnhetsprodukter og personlig pleie utgjør 3,9 prosent og elektronikk av 3.4%.

Møbler og innredning (3,1%), klokker og juveler (2,8%) ble også nevnt. I listen over elementer som er på ønskelistene, viser også div. tilbehør; som leker, husholdnings apparater og andre gaver.

Kjøpesentre er fortsatt det ledende innkjøpsstedet på shopping området. Ikke mindre enn 53,4% sa at det er i dem som man vil gjøre sine innkjøp. Andre sier at 42.3% vil kjøpe ved gate/butikk handel, 1,8% uttalte at de har tenkt å kjøpe over Internett eller telefon og 1% i den såkalte populære gatehandelen på gater og torg. (gateselgere).

Betalingen med kredittkort ble foretrukket av 40,9% av folk. Men fremdeles vil 54.3% betale i kontanter (kontant eller debit-kort). De fleste forbrukere (43.9%) har tenkt å gå på shopping to uker før jul.

Av de totale spurte som mottar ekstra jule-lønn (gratiale etc.) , så svarte de fleste av dem (24%) at de ville bruke disse ekstra penger for å betale ned gjeld som allerede er påløpt. Mens andre 23.2% har tenkt å spare pengene og 23.1% vil bruke dem til å kjøper gaver for.

Det store flertallet av de spurte (60.3%) uttalt at deres økonomiske situasjon er bedre i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Dataene som denne forskningen peker til å bekrefte vår optimisme for salget denne julen,» sier president i føderasjonen av handelen med varer, tjenester og turisme av RN, Marcelo Queiroz.

Til tross for at dette året ikke var et lett år for økonomien som helhet og innen handel og tjeneste sektor spesielt på grunn av knapphet på offentlige investeringer og en betydelig  høyning av standard priser, frem til måneden  September, er dette, ifølge Queiroz, julen et spesielt øyeblikk. «Det er en spesiell atmosfære til jul og dette vil uunngåelig gjenspeiles i økt salg.

Den Fecomercio forventer at innsatsen vil bli på en økning mellom 8% og 10% i salg i år. «Spesielt i desember i fjor hadde vi en høyning på 4%.  Dette året vi kan vokse mellom 6% og 7%, «anslagsvis fortsatt Queiroz.

Bare at navnet Natal, som betyr Jul på portugisisk, innebærer at natalenserene innehar en særstilling blant innbyggerene i Brasil, når det gjelder å feire jul med en ekte glede – fattig som rik – alle med et smil på leppene.