Arkiv

Sigarett smuglingen i RN, når nye høyder.

Beslag av sigaretter stiger med 330 %.

Smuglet og med en forferdelig kvalitet, men med den mest gunstig prisen. Dette er ulovlig sigaretter som er tilgjengelig for konsum og som i dag innebærer å ha en betydelig del av det innenlandske markedet for sigaretter. Ulovlig handel av dette produktet representerer allerede nå hele 28% av alle sigaretter som selges her i staten RN og generere et tap av  R $ 2 millioner i statlige og føderale skatter, ifølge Skattemyndighetene  som kunne ha vært  investert i offentlige tjenester og fordeler for samfunnet.

João Maria Trilok Alves Manoel, en leder for tilsyn av den interne tobakk-skatteinnkrevingen i staten RN, sier at han er sjokkert over tallene.

Ifølge Manoel Delfim Ribeiro dos Santos, en leder av intern kommite-service, mener at utviklingen i smuglingen i RN i fjor var tilsvarende en R$ 113,3 millioner i ulovlig sigarettsmugling i  hele Brasil. I 2012, frem til oktober, har det allerede blitt forbrennt en verdi  på R$ 107,3 millioner rundt om i landet. Estimatet utføres gjennom en beregning som anser at hver sigarett-pakke har en omtrentlig verdi av R$ 3. Bare i skjulet av beslaglagte sigaretter og tobakk-produkter i Ribeira nabolaget, ligger  det nå lagret  ca 510 tusen pakker sigaretter ulovlig beslaglagt hittil i år.

«Dette er tall som skremmer og som har vokst betydelig de siste årene,» sa Manoel Dauphin. Rio Grande do Norte er den fjerde største smugler-regionen i området, bare slått av stater som Alagoas, Pernambuco og Paraíba. Frem til oktober 2012 viste regionen et antall på beslag på rundt R$ 647,9 tusen sigaretter, tilsvarende en økning som er på 330% høyere enn den anslåtte verdien for det forrige året 2011.

Selv om det synes å ha vært en betydelig vekst, er dette tallet mye lavere enn man så i de tidligere år, i 2010 for eksempel som det ble beslaglagt et volum på nesten  2 millioner og nesten hele 5 millioner i året  2005.

«Vi prøver å minimere skaden ved hjelp av flere beslag som vi gjennomfører. Det er imidlertid vanskelig å gripe disse gjenger, som aldri gjør smugling i store mengder. De handler nede på maur-nivået, sier»Dauphin. Ifølge sjef for inspeksjon av føderale inntekter og det hemmelige sigarett-markedet i Brasil er den nest største i hele Latin-Amerika og for øyeblikket bare overgås av det legaliserte markedet i Brasil. En forklaring for disse store indeksene er lave priser, som frister kundene i jakten på den laveste sigarett-prisen. Mens en juridisk lovlig merkevare selges for en pris av 3 reals pr. pakke (8.25 norske kroner) så selges en smugler pakke for 1,60 reals  (4,40 i norske kroner) i markedet i gjennomsnitt. Så selv full pris blir latterlig billig sett med norske øyne, men om man skalerer prisen i forhold til en middels normal lønn på rundt 1.100 reals i måneden (vel 3.000 norske kroner) så ser man at det ikke er så billig likevel?