Arkiv

Markedene mangler infrastruktur i Natal.

Uten infrastruktur så skremmer de offentlige markedene vekk kundene i Natal.

Frukt, håndverk, souvenirer , krydder, kjøtt, konfeksjon og antikke ting, samt en anledning til en ordentlig «kjas» og en god sosial samtale. Alt dette er synonymt  med de offentlig markeder over hele byen, bortsett fra god infrastruktur og en normal flyt av turister og lokale forbrukere. Forholdene på markedene i Natal har bare blitt verre etter som årene har gått.

F.eks. Alex RegisMesmo som etter sin pensjonering, er leder for markedet i Petropolis klarer ikke lenger å tiltrekke seg publikum og går derfor igjennom en vanskelig periode for dette gamle velkjente markedet.

I motsetning til andre brasilianske byer, som Recife (PE), Salvador (BA) eller Porto Alegre (RS), der markedet er en del av en turisme-reiserute som kjenner historien til stedet, og dens innbyggere, så har man ikke dette i Natal, her mangler det offentlige markedet et attraktivt potensial. Generelt, så tjener markedet bare nabolaget som et sted hvor man kan fylle et og annet behov, i løpet av uken. Bevegelsen i markedet er så lav at fra kl. 13: 00 , så pakker de fleste av selgerne sine boder og tar til hjemveien.

I nærheten av gårdene i øst for hovedstaden, ble strukturen reist i året 1956 og reformert i 2007 og huser en liten gruppe av litt mer enn 20 handelsfolk som utfolder seg for å holde aktivitetene i gang selv om fortjenestene er så som så.

Alex Regis Maria Frances Lima,  handelsmann, i Alecrim, klager over søppel og avfall og fraværet av byens administrative krefter som skal holde orden på markedet.

Forvirringen er enda større i markedet på Avenida President Samra, i Alecrim. Plassen som en gang var et område av sprudlende liv og røre,  har nå henfalt til et område av stillhet og oppgitthet. Skitt og søppel preger nå dette markedet og kundene skyr derfor stedet og gjør innkjøpene sine andre steder. Dette er meget dårlig nytt for dem som i flere genrasjoner har hatt sitt innkomme bak disken på en av bodene her. Med den store arbeidsløsheten i byen, er det ikke lett å skaffe familien nye innkomster andre steder fra. Flere kjøpmenn har hjelp av barn og barnebarn for å spare på utgiftene, men selv om disse nærmest jobber gratis, så blir bunnlinjen likevel rød og atter rød.

Skitt som akkumuleres foran kiosker og ved foten av veggene, er, fremfor alt et bevis på manglende administrasjon, sa hun. «Semsur kommer ikke her for å hente søppel lenger.» Hennes mann, Francisco Raimundos da Silva, har i 63 år, drevet en dekk reparasjonsservice for ta med hjem reparasjon. «Jeg har vært her siden 1996, kunde-bevegelsen er konstant på vei nedover, men jeg har ingen andre steder å gå.

Selv de so er bedre strukturert, med antikvitetsbutikker, bokhandlere, video-sjapper, kunsts-skoler, mat-marked og marked av håndverk, som ligger i Petropolis, nærmere bestemt  i Nobre-Tambem distriktet, har også vanskeligheter i å tiltrekke seg kunder og tamgjester.

Handelsmenn i området sier at de er lei å høre på alt det fine snakket om fornyelse og fremgang i dette området som kommer fra Rådhuset, det eneste som blir pusset opp er – nettopp Rådhuset!

Slik som dette er det over hele fjela i Natal – markedene preges av forfall og stagnasjon og dette går igjen ut over mange fattige familier som mister sitt eneste levebrød. De vet snart ikke sin arme råd og fremtiden blir stadig mere dyster.