Arkiv

Eiendommer til salgs langs nord-kysten, er ikke attraktive.

Eiendommer til salgs langs Nord-kysten av RN er ikke attraktive.

 

 

Med begynnelsen av sommeren, strømmer tusenvis av familier mot Nord-kysten og for å nyte rolige omgivels, sol, sjø og sand. Men et trekk som man ser går igjen flere steder: på grunn av dårlig infrastruktur, så vil gamle og nye beboere kvitte seg med sine strand hus. En forfjamset overskrift med kunngjøringen: «til salgs», har overttatt på fasader av bygninger og da hovedsakelig, på strendene i Redinha og Santa Rita.

Alex Régis boende på nordkysten, sier at en skrikende mangel på infrastruktur er problemet som går igjen og igjen og stadig forsterker problematikken for et ellers «attraktivt område».

Fenomenet ble observert av de innfødte (fastboende) for en del år siden. År etter år, minsket mengden av folk som velger seg strendene langs Nord-området, til et sted å slappe av og hvile seg ut i sommerferien.

Barnebarna til  Lemos, handelsmann i regionen i hele 13 år siden, planlegger å flytte til neste år. De er meget bekymret for mangelen på sikkerhet og med det økende antallet av overfall og anmeldelser, sier han gjør det mest fornuftige i å nå forlate sitt arbeidsområde. «Jeg klarte å forbedre familiens inntekt med mitt minimarked, men nå har visst ingen lyst til  å bo her lenger, jeg orker ikke mer,» sier han. Hotellet, som var det kommersielle knutepunktet, drevet av barnebarn måtte lukke for to år siden, noe som ytterligere forverret situasjonen.

Hvis man går i gatene i Redinha og Santa Rita er det en utfordring og som viser hvor langt forfallet i regionen har kommet og hvorfor det er blitt lite attraktivt. Det er ingen asfalt, ingen skilting og beboere klager over mangel på normale urbane sanitære forhold. I regntiden er flom meget vanlig og kratere blir stående fulle av vann, noe som gjør stedet enda mindre innbydende. Faktisk er en av grunnene til å forklare økningen i antall boliger som står for salg i sommer,  tørke  som kamuflerer problemet med flom og andre negative triggere i området for den intetanende investor.

Amelia Shaw, som er en lærer, føler seg lurt. For fem år siden kjøpte hun et beskjedent lite «House», som ligger 20 meter fra stranden i Santa Rita. Det var fulgt av et løfte om fred og et nytt avslappende liv. Til dags dato, kan jeg bare beklage dette bom-kjøpet beklager hun. » Ikke bare fordi jeg lider under perioder med regn, men mest med problemet av bråk i omådet. Det har eskalert meget og betår nå av de meget støyende partene av enkelte besøkende som besøker området. Santa Rita er ikke lenger et sted for fred og ro, sier hun. Min eiendom har stått for salg i 6 måneder sier hun og hun håper å bli kvitt problemet før 2013, for deretter å kjøpe seg en leilighet i en helt annen region i Brasil.

Alex Régis og en annen resident Jacob Gurgel klager over en fatal mangel på politiarbeid i området. Dette fører til mye ubehag for den samme Jacob Gurgel, som er kjøpmann. «Det er ingen tilsyn, ikke noe politi og folk gjør akkurat hva de vil, sier beboeren. Forrige måned, ble hans teen-age datter ranet på kanten av Santa Rita, mens hun var ute med venner. Likevel, han tenkt ikke å endre sin plass av  bosted, men beklager sterkt det faktum at regionen er å miste all styrke og skjønnhet som var så tydelig i de tidligere år.

Utskrifter fra eiendomsmeglerene i området og som har bearbeidet dette området i mer enn 15 år, bekrefter at det er en mye større tilgang av salgs-enheter, enn etterspørsel. Den økende mangelen på infrastruktur bare forverrer situasjonen og dette gjenspeiles lett i det faktum at salgsprisene har falt kraftig i det siste. En annen forklaring: salgsprisene har falt, konteksten som skapes av følelsen av at man må kvitte seg med eiendommen sin jo før jo heller. Han ser også at den elendige situasjonen gjenspeiler det faktum at; «Verdiene har falt fordi antall utlendinger til området også falt som følge av krisen i Europa. Dette skapte derfor en utbredt devaluering for selgerene», sa ieindomsmegler Marlon.

Bygninger i området koster gjennomsnittlig R $ 150 000, men kan være mye større/mindre, avhengig av størrelsen på tomten. Hvis salget ikke går så veldig bra, så er ut-leie den siste sjansen. Leieprisene varierer mellom R $ 3 tusen til 12 tusen avhengig av møblering, beliggenhet og leieperiode.

Urbanisering

Avisen Tribuna do Norte som interjuvet ordfører av Extremoz, Klauss Rego, sa at situasjonen langs Redinha stranden og Santa Rita bør kunne bli bedre i de kommende månedene. Grunnen er at tidlig 2013, er et urbaniserings prosjekt som omfatter hele kysten av kommunen, som innbefatter fem strender. Denne urbaniseringsplanen gir forbedringer som går på bedre belysning og bedre avløp.

Når dette prosjektet er fullført, så vil byen og kommunen bønnfalle departementet for turisme om flere ressurser til å utføre sårt tiltrengt arbeid. Om usikkerhet rapportert til Klauss Rego om at overvåking av strendene  som det er referert til, er at dette er et ansvar som ligger under Natal, men jeg har spurt om forsterkning til ansvarlige for patruljeringen. Problemet her er som ellers i Natal-området; en skrikende mangel på midler.