Arkiv

«Norsk» julemat i Natal.

Vi får stadig mange forespørsler om hvordan det er å skaffe seg «norsk julemat» i Natal-området?

Til det er det å si at man kan skaffe det meste i matveien om man ønsker seg riktig norsk julemat. Både svinestek og ribbe er lett å få tak i, men da helst hos en riktig slakter som har tilgang til okse,svin og saueskrotter. Når det gjelder pinnekjøtt så må man nok regne med å jobbe litt med saken selv. Likevel så er dette i utgangspunktet ikke noe annet enn saue-ribbe. Costelhas de Ovelha.  ( fumaram costeletas de carneiro  om du ønsker røkt)

Nå er slakterene i Natal temmelig «overhjelpsomme» og vil alltid kutte ribba de opp i koteletter, så du må gi en bastant beskjed om at du ønsker svine/saue ribba di i ett stykke, selv om de ser rart på deg!

Ellers så finnes det både medister-kaker, medisterpølse å få, samt masse fint storfe-kjøtt for dem som ønsker dette som julemat. Flere typer av skinke er å få hele året – hele eller oppskåret. I fiskedisken så er det mye fin fisk som gjerne er ferdig filetert å finne, selv om torsk nok blir verre – så finnes det fiskesorter som minner mye om torsk  både i konsistens, utseende og smak. Norsk tørrfisk og klippfisk fra midt/nordnorge finner du et godt utvalg av på supermarkedene, men den er gjerne dobbelt så dyr som portugisisk klippfisk etc. Fisk er generellt ganske dyr mat i RN dessverre.

I ostedisken, vinhylla finner man et godt utvalg til jul. Skinker (topp merker) og Salami fra Italia og Spania finnes det også godt om. I bakerdisken så finner du en god del småkaker om «de syv sortene» er viktig for deg.

Det eneste vi oppriktig savner til jul i Natal det er marsipan  – den glimrer med sitt fravær. Men ellers er det «julesnop» i bøtter og spann å få tak i. Når det gjelder Akkevitt så finnes det også i Natal, men da må du gå til et utslg som er spesialisert på alkoholholdige drikker og det kan nok hende at han må bestille den sydfra, så vær ute i god tid.

Godt øl og vin bugner det av og mange av de kjente vinene fra polet som kommer fra Chile står i hylla her også. Når det gjelder rødvin på kartong, så finnes det en Argentinsk utgave på 3-liters og som er riktig god og rimelig. Når det gjelder brasse-rødvin, anbefaler vi å droppe denne hvis du ikke har ekstra peiling på de få/dyre røde brasseviner som er drikkendes. Flesteparten smaker som noe nær husholdningssaft.

Til nyttårsaften er det helt greit å drikke brasse-sjampis, for dette har de fått til og det er mange merker som smaker utmerket og ligger på samme nivå som fransk champagne og er faktisk rimelig i innkjøp.

Men Julegløgg må du nok ta med som ekstrakt fra Norge om du ønsker det. Brassene er ihvertfall helt ville etter denne drikken har vi erfart.

Skål!