Arkiv

Vann til besvær.

CAERN får på pukkelen av innbyggerene i visse områder av byen.

 

I bydelen Cidade da Esperança, Cidade Nova og Bom Pastor, er bare  noen av nabolagene  som stadig er plaget med de nåværende problemer av vannmangel. Situasjonen er så alvorlig at noen beboere er helt uten vann i mer enn 10 dager av gangen. «Jeg dusjer med dyrt mineralvann,» sa husmor Teresa Fain, bosatt i KM-6 området. På de siste nettene, har Teresa måtte sitte oppe på natten og håpe på vann i springen, slik at hun kunne fylle sine bøtter og spann med kjærkomment vann, selv om det på langt nær ikke ville være nok for å fylle behovet.

Verdien av vannregningen blir nå til en vits. betalte penger for vann som aldri er blitt levert. Forrige måned, betalte husmor R $ 89;  og nå hun forberedt til å måtte betale en regning som er enda dyrere på: $ 95. Situasjonen, sa hun, forverret i de siste månedene av året, når regnet ikke faller og været er blitt  varmere.

Hun sier hun har tilbrakt mer enn 20 dager uten vann, som stolte på støtte av naboer og så på at deres husholdningsbudsjettet vokse, på grunn av den nesten daglig kjøpe mineralvann. «Hver gang vi kalt Caern søker en løsning. Unnskyldningen er forskjellige, og problemet er aldri løst, sier hun.

Caern informerer  om at problemet forårsakes av fallet i volumet av vann som er ment for levering til regionen. Om sommeren, på grunn av lavt volum av nedbør, oppstår et lavt grunnvanns opptak og reduser flyten og volumet av vann som kommer frem til husene. Sselskapet opplyser nå at alt grunnvann i området, nå allerede har nådd  underjordisk nivå av grunnvann under de lavere fem meterne i Macaíba.

Studier utført av selskapet viser at mesteparten av underjordiske vannspeilet i RN faller nedover. I noen regioner av staten, har lav flow rate og vann kvalitet og  stadig innslag av brakkvann, hindret utnyttelse av kildene fullt ut. For å løse problemet, sier CAERN i en rapport i forrige måned at investering til bore flere brønner fortsette. I Natal er det  107aktive brønner for tiden, hvor 76 er brønner i Sør sonen og 31 i Nord sonen.

Mens situasjonen dermed ikke løst sier CAERN og  håper sammen med innbyggerne i andre folkerike nabolaget, som f.eks. Cidade Nova, fortsatt på en løsning. Mange i området forteller om stadig perioder med mangel på vann i dette habitatet.

Problemet, er ifølge henne, bare løst når nedbøren er stor nok i tilfeldig perioder. Ifølge vertinnen er ekstra tiltakene ikke nok. To eller tre uker etter ekstra tilførsel, forsvinner vannet på nytt.

CAERN tar alle klager på vanntilføselen alvorlig og sender ut team for å vurdere problemene og for å finne en løsning på disse og samtidig så ønsker vannverket strengere kontroll med vannsløsing som f.eks. huseiere som spyler fortauene sine hver dag og bileiere som vasker doningen sin hver eneste dag. Slik sløsing gjør jo ikke situasjonen noe lettere, men vannverket har enda ikke tatt frem det store riset bak speilet – en kraftig økning av vannprisene – det er det eneste som de med sikkerhet vil kraftig redusere forbruket, men man kvier seg i det lengste med en slik reaksjon.