Arkiv

Stor usikkerhet under jule-handelen i Natal.

Følelse av usikkerhet påvirker julehandelen i Natal.

 

Lukk senere for å tjene mer. Denne strategien er god og gammelt og har gitt resultater, sier handelsmenn. Poenget er at ikke alle har overholdt eller benyttet seg av de utvidede timene til å øke salget i år. I sentrum av byen, for eksempel, har mange butikker kunnet oppholdet holder åpent til 20:00 , de stenger likevel dørene kl. 18:30. Det er usikkerheten som gjelder, sier gamle drevne handelsmenn og dette skremmer bort kundene og kjøler ned salgslysten etter 18:00.

Avisen Tribuna do Norte lot et reportasjeteam ta seg en runde på byen for å undersøke disse tilstandene og fikk nesten alltid det samme svaret over hele byen; kundene kommer ikke til butikkene våre, etter at det er blitt mørkt.

Patricia Raionara, ansvarlig for en klesbutikk på Avenida Princesa Isabel, sier at forretningen nå lukker alltid kl. 18:30, uansett tid på året. «Det største lageret av vårt nettverk-forretning  lukker kl. 19:00, for det er sant som dere sier; Kunder kommer ikke etter mørkets frembrudd», sier Raionara.

Riktignok er det endel butikker som stenger kl. 20:00, men de er unntaget og ikke regelen opplyser reportasje-teamet til avisen.

Rapporterings teamet til avisen begynte å besøke sentrum fra sist onsdag, og bemerket at de fleste butikker var allerede stengt tidligere kl.19:00. Noen noen få ledere svarte at de holder lenger oppe før jul og holdt åpent til 20:00-21:00, det hadde de alltid gjort foran jul, men salget i de siste årene har vist en stødig nedgang etter kl. 18:00 måtte de innrømme.

For å sikre økt sikkerhet, har det militær politiet satt i praksis «En jule-forsterkings operasjon og med over 80 politimenn, vil ifølge oberst Alaric Azevedo, ha et eget ansvar for det metropolitiske området og styrke politiarbeid spesielt i etter kl.18:00 i handelssentrene.

Ifølge ham, hadde ingen spesielle kriminelle handlinger blitt registrert inntil i går i sentrum av byen. Men selv slike tilltak, vil ikke redusere ikke følelsen av usikkerhet for butikk-eier Maria Saraiva. «En ond sirkel ligger rundt her etter kl.18:00. Jeg tror det farlig her, spesielt i denne jule-tid, sier hun. Butikker, står ifølge handelsnæringen i Natal fritt til å velge tiden de ønsker å ha åpent. Salget i år ser likevel ut for å kunne få en økning på ca. 8% sammenlignet med 2011.

Når kjøpesentre har utvidet med flere timer, så er dette en stimulans til andre forretninger til å ha åpent heldigvis på mange måter motvirker tendensen til usikkerhet blant de små butikkene langs gater og torg i hovedstaden.