Arkiv

Capoeira på varm asfalt i Natal.

 

Capoeira i full utfoldelse på varm asfalt i Natal.

 

Når trafikklysene skifter fra grønt til rødt, så okkuperer straks gutter i hvite bukser endel av de hvite sebra-stripene på fotgjengerovergangene i bybildet til Natal. Ungdom viser da frem hva de kan om i den berømte kampsporten Capoeira som er så populær i Brasil. F.eks. i krysset mellom Avenida Hermes da Fonseca og Rua Jundiai i Tirol, er et sted å titte. I stedet for instrumentet Berimbau, er det lyden av bil-motorer som markerer rytmen. I mens triller en annen ungdom rundt i utsøkt slalom-stil og plukker mynter som stikkes ut av bilvinduene og mange smil registreres å bli utvekslet.

Sporten, en blanding av dans og selvforsvar og er en gammel arv fra de svarte slavene som ble «importert» til slavearbeid fra langt tilbake i tiden. Ungdommer helt ned i 12.års alder fremviser utsøkt Capoeira og er et av tiltakene de gjør for å spe på husholdningspengene hjemme hos sine familier og som ofte er rammet av fattigdom og arbeidsløshet.

Pengene som kan dreie seg om R 30 til 40 reals blir mot slutten av dagen delt mellom de hardt jobbende ungdommene som jobber i samme områder som de ellers så kjente «vindus-vaskerene». De fleste pengene leveres til mødre som ikke har det så lett hjemme og til å få hjulene til å gå rundt. Litt penger kan gå til et lite personlig formål, men det er skjeldent.

Ikke bruk knytneven eller fingeren mot disse ungdommene er dere snille, de utfører et meget viktig bidrag innenfor familien sin og er ærlig takknemmelig for mynten(e) du stikker ut gjennom bilvinduet ditt. De ønsker nemlig ærlig å underholde deg mens du trommer mot rattet av utolmodighet pga lyskryssenes iboende djevelskap?

Husk; kanskje kunne det ha vært DU som var i en liknende situasjon!!!!!!