Arkiv

Uten overføringslinjer så mister RN vindmølle-park.

Uten overføringslinjer mister RN vindpark.

Problemer som involverer overføring innen høyspent kraftsystemet i Rio Grande gjør Norte gjorde at bioenergi-en fra de fire største wind power generatoren i det landet, ba om en overføring av en av fire parkene flytter sin  installasjon i RN til Maranhão istedet. Overføringen ble gjort av det nasjonale elektrisk energy agency (ANEELl). Ifølge Sergio Marques suspenderte presidenten for  bioenergi, som har to vindparker i drift i RN; Miassaba 2 og Aratuá 1 og en understasjon av overhead driften ved de to parkene 36 ganger i 2012. Tvunget avbrudd innen tilførselen, som utgjorde 68 timer og 14 minutter, skaffet det ham et tap anslått til R $ 227,6 tusen. Et anslag som kunne ha vært mye større, hvis de andre fire parkene var allerede i drift.

Sergio sier at hvis problemer som involverer overføringssystem på RN ikke er løst på kort og mellomlang sikt, vil gruppen få flyttet ikke bare én, men alle fire vindmølleparkene til Maranhão. Med denne flyttingen  av parkene, ville RN miste minst R $ 440 millioner, da hver park er budsjettert på $ 110 millioner.

«Vi har støtte fra statens regjering, men vi har ingen «feed-back» fra den føderale regjeringen (som gir konsesjoner). Vi ber for overføring av en vindkraft anlegget til Maranhão. Hvis forsinkelsen vedvarer, vil vi søke om å få flytte de andre tre også, for vi har ikke råd til slike tap , sier Sergio, som har allerede har begynt overføringsprosessen. «Arbeidet er allerede startet og RN burde kjenne sin besøkstid meget raskt nå , forklarte»han.

Bioenergi er den eneste generatoren av Brasil som solgte sin energi i alle auksjoner som er avholdt av regjeringen. I alle områder blir denne elektrisiteten selskapet markedsfører til sammen  summen på hele 804.4 MW i vindparker, en gedigen industri-post.

For å unngå forsinkelser som er registrert i Rio Grande do Norte, har selskapet allerede  begynt  å installere en overførings linje i Maranhão, som vil koble til sine allerede 13 parker. «Vi har to prosjekter i drift og fire i installasjon hos RN. Vi står overfor problemer med linjetap fordi man ikke har forsterket høyspentlinjenes kapasitet i takt med utbyggingen dessverre.

Samuel forklarer at han forsøkte å bygge en ny overførings linje i RN, men dette ble ikke av den føderale regjeringen til å gjøre dette. De to parkene er allerede koblet til nettverket i staten. Hva man mangler nå er å styrke koplingsstasjonene for å fange opp og fordele energien som blir generert.

For å hindre rømning av enda  flere nye investorer, vil  staten og regjeringen planlegge en høring med det nasjonale elektrisitet selskapet ANEEL og departementet for gruver og energi i de neste ukene. Ideen er å få til en større smidighet og sikre flyten av energi generert av alle vindparker, ifølge Roger Marino, statssekretær for økonomisk utvikling. I henhold til sekretæren, er det opp tilChesf  å installert tre av fire overføringslinjer (Høyspent) planlagt for Rio Grande do Norte.

Selskapet Chesf utvider tidsfristene.

Det nasjonale elektrisk energi byrået, vil ikke kommentere forsinkelsen og sa bare at linjene forsinket i nordøst bør installeres mellom juli og September i år. Den opprinnelige fristen ble ikke nevnt av byrået. Chesf ble kontaktet for å gi mer detaljer, men kom ikke tilbake med noen respons på en intervju forespørsel. Ifølge artikkel publisert i Folha de Sao Paulo, vil 70% av overføringslinjer som skal leveres i 2013, ikke være klar etter sin tidsplan. Forsinkelsene vil være på 15 måneder, gjennomsnittlig. Anslaget er gjort av Abeeólica (brasiliansk forening av vindenergi). Ifølge foretaket, er prediksjonen at man ser for seg at det butter med opp til 1.1 GW mot slutten av året 2013 og tallet er nesten dobbelt så stort  som for 2012 på 622 MW.

Den nåværende problemstillingen bare er et ytterligere bevis på at RN er et område med mange kokker og som alle vet; Jo flere kokker, jo mere søl. Rart at ikke regjeringen i RN snart forstår at tilgangen til stabile energimengder, er nøkkelen til industriutviklingen i staten. Må man virkelig ha alt inn med te-skjeer?