Arkiv

Billigere strøm på gang?

Minister sikrer nå en 20% reduksjon på strømregningen.

 

Minister for gruver og energi, Edison Lobão, understreket i går at 20% reduksjon i energi-priser vil oppstå fra neste måned. Uttalelsen som kom under et intervju med pressen, kom etter at regjeringen seg selv innrømmet at kostnadene ved nødvendig bruk av varmekraftverk ville bli skjøvet videre over på forbrukerne. President i den nasjonale system operatoren (ONS), Hermes Chipp, spådde at hvis alle varmekraftverk som var i drift i dag fortsatt er koblet til på slutten av året, vil  innvirkning på priser vil være på + 2% til 3%. Av Chipp sine beregninger, vil kostnaden ved å bruke alle varmekraftverkene i en periode på 12 måneder være på R $ 400 millioner per måned.

Chipp sa imidlertid at denne antakelsen ikke bør tas i betraktning, siden regjeringen er avhengig av forekomsten av nedbør gjennom hele 2013. «Med retur av regnet, vi vil koble bort varmekraftverkene først,» forklarte han. Han understreket også at National elektrisk energi Agency (ANEEL) skal studere en annen måte å fordele kostnadsøkninger som er gitt ved bruk av varmekraftverk for de siste månedene. Denne kostnaden er hittil gitt videre til forbrukerne. Men regjeringen vil prøve et annet alternativ for å myke opp virkningen på kontoene. Chipp  mener likevel ikke at detaljer i denne mekanismen kan distribueres til media på nåværende tidspunkt.

Presidenten av ONS sa også at myndighetene følger klima trender på en ukentlig basis, men siden det ikke er mulig å lage sikker og nøyaktig anslag på forhånd større enn 10 dager. » Så venter man på at en mer gunstig værtype oppstår innen slutten av April, og da kan vi begynne å slå av varmekraftverkene på nytt, sa han.

Under intervjuet utelukket Minister Boden også muligheten av knapphet på kraft.  «Det vil skje nå og jeg håper det vil aldri bli mangel på energi her i landet,» erklærte han til journalister. «Det regner i dag overalt i Brasil og tendensen er at tendensene vil bli forbedret på nytt», pekte han på. Ifølge ham blir det ingen mangel på gass til næringer på grunn av driften i varmekraftverkene. Boden påpekte at gass ikke er levert direkte til bransjer, men til distributører. «En slags type kontrakt er fast og lite fleksible, med forpliktelse til at 90% av gassen blir levert som avtalt.. Andre er fleksible, mens bare 10%  kan byttes mot fyringsolje.»

Statsråden innrømmet imidlertid at det er endel forsinkelser i planlagte investering for sektorer i Brasil. «Forsinkelser i investeringer innenfor kraftsektoren eksisterer idag,» sa han. Han bemerket at arbeidene ved store kraftverk som Jirau og Santo Antonio og Belo Monte dammen var suspendert «flere ganger».

Boden ble sitert på at driftsstans har skjedd på grunn av ulike grunner/områder, for eksempel miljø, juridiske vanskeligheter og selve lokale streike/konflikter. Men forsinkelser ifølge statsråden, vil ikke kunne frembringe dårlig energisikkerhet i landet. «Ikke i nåtiden og ikke i fremtiden. Vi har  prognoser på å doble all generasjon av energi kapasiteten til landet vårt innen 15 år. Planleggingen er i orden, sier han.

 

Statsråden sa også at regjeringen vil sette kraftverkene i drift når man har identifisert behovet for bruken. » Det brasilianske systemet starter opp varmekraftverk  etter behov. Vi har også enda flere termiske kraftverk som vi kan sjekke inn i systemet, hvis framtididen trenger dette, men tror ikke det vil ha, sa han.»

Billigere strøm hadde vært greit for den er meget dyr i Brasil – men ikke sett med norske øyne tross alt. Men for brassene svir den godt på lommeboken.