Arkiv

Dengue skal bekjempes……….eller?

 

Nesten alt arbeidet med å bekjempe dengue myggen, stoppes nå i Natal. Ifølge direktør for syndikatet i Endemics av Rio Grande do Norte (SINDAS), Cosmo Mariz, så har over 70% av 656Natal`s  endemisk agenter ikke funget ute  i feltet siden November siste år. Dette skyldes to grunner: mangel på utstyr og av larvicidal (sprøytemiddel). I 2012 fikk flere nabolag  bare tre besøk, når et minimum etablert av Helsedepartementet, ville være seks.

Alex Christmas Fernandes som er en ute i  feltet sier at besøk er redusert pga  mangelen  på larvicidal/sprøytemidler. SMS har lovet å rette opp problemene innen 20 dager i Natal.

Virkningen ute i felten viser allerede stigende smitte-tendenser og dessuten har ikke arbeiderene fått de lovede beskyttelses klærne som var høytidelig lovet dem.
På listen over krav som skal oppfylles før aktivitetene kan økes pånytt; er kjøp av nye uniformer, poser, picadeiras, solkrem, skjemaer og utskifting av gammeldags larvicidal/sprøytemiddel  som er fortsatt i bruk og en løsning på arbeidskraft problemer. Ifølge Cosmo Mariz, er nytt utstyr  grunnleggende og uten dem, det er umulig å utføre slike aktiviteter. Mens problemet  ikke er blitt løst, oppfyller agentene bare administrative rutiner, uten å gå ut i feltet.

Den 11. jan, hadde Sindas/RN avtalt et møte med helseminister (SMS) Natal, Cipriano Maia og man oppnådde  da å kunne diskutere det videre fokus på dette viktige arbeidet fremover. «Den gamle administrasjonen har kun  vært opptatt av å bøte/flikke på problemene. Vi trenger å flytte fokus fremover, sa»Cosmo Mariz. På møtet, ble det definert at den store mangel på utstyr ville være utbedret innen 20 dager.

Så når denne delen av avtalen er oppfylt, sa Cosmo Mariz, vil agentene igjen returnere til ute-tjenesten i felten. Til tross for en lovende avtale forventer tjenestemennene fortsatt ytterligere forbedringer, for eksempel en grundig undersøkelse av helsetilstanden til de 54 ansatte som har måtte puste inn dampen under håndteringen av denne giften. I dag, i tillegg til 512 faste effektiv agenter, finnes 144 fungerer som midlertidige og de vil miste sine kontrakter når de er utløpt i mai.

Hvis disse kontraktene ikke fornyes, byen kan stå overfor et nytt utbrudd av denguefeber, ifølge fagforening. «I tillegg til gjennomføringen av midlertidig agenter, trenger vi å ansette ytterlige minst 100 flere agenter,» sa han.

Zone-inndeling.

En annen forbedring lovet av SMS var delingen av byen i soner administrert av faste-zone-agenter, som vil hjelpe til med identifikasjon og løsning på problemene innenfor hvert samfunn. Kategorien forventer også oppgjør for drivstoff utgifter, tilførsel av transport bilag og utføring av jevnlige blod-tester. På det siste punktet, var det enighet om at SMS ville søke en avtale med UFRN .(universitetet)

Dengue feber er ingenting å spøke med og WHO sier i en uttalelse at denne skumle virus sykdommen klatrer videre mot toppen av verdens mest farlige og dødlige sykdommer.