Arkiv

Myndighetene skjerper brannsikkerheten.

Tilsyn og kontroller er feil utført i Natal.

Tragedien som er registrert i de tidlige timene av sist søndag på nattklubben Kisss, i Santa Maria/RS, vekket bekymring for samfunnet om sikkerhet i konserter og forestillinger over hele landet. I Natal er organer som er ansvarlig for slike tilsyn og brannvernkontroll kontroll av disse stedene ikke klar over viktig informasjon. Brannvesen og det kommunale miljø og urbanisme (SEMURB) vet f.eks. ikke hvor mange og hvor de ligger disse offentlige stedene. Situasjonen for hvordan man organiserer et slikt  tilsynsarbeid er helt ukjent. For å prøve å finne ut av problemet, begynte myndighetene  i går ettermiddag, å besøk en rekke steder på uanmeldte inspeksjoner. Arbeidet er forventet å være ferdig på senere tidspunkt av semesteret.

Magnus Nascimento hos EM, sier at brannundersøkelsen i forkant av en konsert, er ufullstendig og uorganisert og bedriftene slipper alt for lett unna slike viktige undersøkelser.

Du kan ved behov få lisenser utstedt av brannvesenet og SEMURB som har gyldigheten av ett år. Etter denne fristen, skal eierne av kommersielle hus selv fornye sine lisenser. Hvis du ikke overholder de etablerte fristene, kan man idømmes straffer alt fra en bot til et total-forbud. Når det gjelder ulykker, kan eieren måtte svare strafferettslig. «Hva som skjer i mange situasjoner er at eierne ikke gidder å se på gyldigheten av dokumentasjon, og hva som er verre, «glemmer» vedlikehold av utstyr, slik som slanger og brannslukkingsapparater og dermed mister sjansen til å bekjempe branntilløp og tragedier,» sa brannvesenet ved Lt. Cristiano Couceiro.

Ifølge ham, bør bedrifter også trene på beredskap og  å håndtere krav/kunnskap som kunne hindret f.eks. det som skjedde i Santa Maria. I de tidlige timene av sist søndag, har  til nå 236 dødd etter brannen på Kiss. Vitnene sa at sikkerhets mannskapene, som er redd for at publikum ikke vil betale for å komme seg inn på stedet, låste nød-utgangene og dermed hindret rømning av de tilstedeværende. «Sikkerheten bør gå først under alle aspekter og selv direktørene bør kunne ting som brannbekjempelse og vite hvordan man handler i krisesituasjoner», tydeliggjør Couceiro.

Lisensierings koordinator i SEMURB, Daniel Nicholas, sier at lisensene er avgjørende for drift av stedet, men enda viktigere er en følelse av sikkerhet for de som er til stede på festen. «Alt kan være i orden med lisensene, men hva hjelper det når eierene tillater at  mer enn 1.000 personer over det det tillatte antallet på klubben slippes inn i lokalet»? Men dødsfallene i Rio Grande do Sul  ville kanskje ikke ha skjedd hvis det ikke var for hensynsløsheten til én person, som bare blåste i reglene for å tjene mest mulig penger? Daniel sier at han forventer en økende etterspørsel etter gyldige lisenser i de kommende dagene. Å være etterpåklok, er noe av det letteste her i verden.

I går ettermiddag, begynte et team fra brannvesenet, ledsaget av en representant for det regionale Rådet for engineering og Agronomy av Rio Grande do Norte (CREA-RN), undersøkelsen hos show og nattklubber. Under besøkene, vil det bli sjekket om de operative lisenser er gyldige, i tillegg til gyldigheten for  alle brannslukkingsapparater som skal være på plass og inspektert etter gjeldene lover og regler. «Selve strukturen av slike steder vil også bli evaluert. Vi trenger å vite om visse sikkerhetsstandarder er fulgt, som eksistensen av beredskap for nødutganger og dører for eksempel «sier løytnant Bacha, leder for prosjektanalyse-teamet til  brannvesenet.

Alle konsesjoner og tillatelser vil nå bli gjennomgått på nytt med argus-øyne, for å sikre seg at slike tragedier som på «Kiss» ikke skjer en gang til.

Det er bare så synd at det må så store tragedier til, før myndigheter og eierene av slike steder får opp øynene for viktigheten av at disse sikkerhetsreglene og lovene følges nøye til punkt og prikke?

På en måte kan vi nok kunne si at alle dem som døde, ikke helt gjorde dette forgjeves, men ryddet veien for enda strengere lover og sikkerhetsforanstaltninger på området og at de som er ansvarlige for andres død – virkelig får den straffen de fortjener. Men ingen av oss ønsket at det skulle skje på denne måten!

R.I.P. alle sammen!