Arkiv

Har RN en total gjeld på 2 milliarder reals?

Handels gjeld på totalt R $ 2 Milliarder i RN?

Som nevnt tidligere så har myndighetene og staten RN store økonomiske problemer for tiden og nå viser det seg at også handelsnæringen, industrien og jordbruket i staten har stor utestående gjeld. Oversikter som figurer i media sier at tallet er på rundt to milliarder reals, noe som burde forskrekke noen og enhver?

Det aller verste er at dette ikke nødvendigvis er gjeld som er opparbeidet i 2012 – nei mye av denne gjelden forløper seg helt tilbake til år 2000. Det har vært alt for lett å få kreditter i RN over flere år og det virker som om det å betale tilbake en gjeld som man har opparbeidet seg, blir prioritert så lavt at man skulle kunne tro at de med slik gjeld faktisk håper på at den vil forsvinne av seg selv?

 
Ifølge data fra kreditt beskyttelse tjenesten (SPC) for Natal så opplyser man (CDL) det er  418,327 gjelds tilfeller  åpne i SPC i RN. Sammen med gjelden og kontrakter fra mellom 2008 og 2012 og som ikke fristen er utløpt på, så snakker man her om litt mer enn R $ 1.93 milliarder. Verdien regnes som høy og overrasker CDL, som oppdaterte disse dataene denne uken. Men det er ikke bare verdien som man peker ut.

Frekvensen av standarder for gjeld i RN steg nesten fire ganger mer enn i resten av landet. Andelen av befolkningen som gikk inn i og ikke kunne komme ut av gjeldsklemma, er  ifølge CDL blitt mer enn doblet i det siste året. SPC/CDL hadde forventet en sats på 9% og ble meget overrasket når resultatet og tallene og kom over 12.4%, noe som er 7,4 prosentpoeng høyere enn for 2011. Økningen er nesten fire ganger større enn den normale brasilianske rate (1,9 prosentpoeng).

 

Ifølge en undersøkelse utført av Economist Marcus Guedes, basert på data fra General Register over sysselsatte og arbeidsledige fra departementet for Arbeiderpartiet og sysselsetting, så jobber to – tre av ti potiguar indianerne (RN) for offentlig sektor i Rio Grande Norte. «Forsinkelsen av betaling for offentlige tjenester er et av de aller største problemene som myndighetene strir med,» sier Carlos Henrique de Almeida, sjeføkonom i Serasa Experian. Logikken er enkel. «Hvis de ikke klarer å betjene regningen, så bare unnlater man å betale den,» legger  Marcus Guedes til.

Augusto innrømmer at Natal er svært avhengig av den offentlige tjenesten, i motsetning til andre byer som har økonomien sin grunnlagt i industrien eller i landbruket’ og man innrømmer at prognosene, i hvert fall for dette første semester, ikke er særlig bra. Forventningen er at man håper at situasjonen endrer seg frem til neste semester.

Ifølge en undersøkelse utført av tekniske kontoret til økonomiske studier om NordØst (ETENE), som er knyttet til Banco Nordeste, så man allerede i August 2012-sist, prognoser som fortalte at hovedstaden satt med en stor/høyere andel av betalingsudyktig forbrukere i nordøst-regionen. I Natal var nesten sju fra  hver gruppe på 100 personer ikke i stand til å kunne betale sin gjeld ved forfall i august, i hovedstaden i RN.

Andelen kan kanskje virke litt liten, men holdt seg godt over nasjonale tall. (4,1%). I hovedsteder som João Pessoa, sist i rangeringen, er andelen av misligholdte forbruker-lån nesten tre ganger lavere (2.2%). Resultatet, i vurderingen av økonomer, er at man nå ser et fall i konsumpsjonen/salget i RN.

For eksperter, så er økning i tilbudet av kreditt i landet som helhet, med på å bidra til denne rammen. Ifølge en undersøkelse utført av Economist Marcus Guedes, basert på data fra sentralbanken, er det utlånt et totalt beløpet til enkeltpersoner i landet mellom 1 januar 1994 og 30 September 2012 på hele R $ 679,3 milliarder.

Dette mener media at man nå faktisk ser at den menige mann i RN holder på å låne seg til fant, men bryr seg lite om konsekvensene og skifter til ny bil hvert annet år – like forbannet.

Dataene i evalueringen av Carlos Henrique de Almeida, Serasas Experian økonom, viser at problemet med dårlig gjeld i Brasil ‘ stammer ikke bare  fra 2012. » Men kommer også fra tidligere år, som helt tilbake til år 2000 som nevnt innledningsvis og man er stadig inne i en økende ond sirkel med en stadig økende gjeld.

Hvor skal dette ende mon tro?