Arkiv

Den maritime gassproduksjonen i RN faller markant.

Gassproduksjonen faller  med hele 22.74% på sokkelen utenfor kysten av RN.

Petrobras observerte  i fjor en nedgang på 22.74% i  gassproduksjon offshore utenfor Rio Grande do Norte. Dataene ble loffentliggjort  i går av staten og viser en nedgang i daglig volum produsert fra 611 tusen kubikkmeter til 472 tusen kubikkmeter.

På land, var det en reduksjon på 5.48%, med at volumet faller fra 748 tusen kubikk meter/dag til 707 tusen kubikkmeter / dag i RN og produksjon av gass total faller med 13.30% i staten RN, beregnet til 1,179 tusen kubikkmeter per dag.

Petrobras sier til media i går angående rapporten, at de vil svare på spørsmål på onsdag, på spørsmål som sendes via e-post til selskapet.

Når det gjelder oljeproduksjonen som er produsert av selskapet i denne perioden, så ser man en økning på 1,10% i Rio Grande do Norte. Økningen ble drevet av den landbaserte produksjon, området der RN er på toppen av rangeringen som den brasilianske største produsenten av olje på fastlandet. Onshore (fastlandet) produksjonen vokste totalt med 2,30%, mens på havet var det en 6,49% tilbakegang totalt i 2012.

Sist mandag, så falt resultatet som Petrobras anmelder i både produksjon og historiske netto inntekt i Brasil. Resultatene var de dårligst siden 2004, og trenden for dette året er ikke gunstig, ifølge selskapet President, Grace Foster.

 

HISTORIE

I tilfelle av Rio Grande do Norte, så viser en rapport publisert i januar i avisen Tribuna do Norte, at man ikke bare har en minsket produksjon å bekymre seg over, men også gassforbruket i staten faller nedover, dette som et resultat av prisøkningen på gass.

RN, var ifølge rapporten, den nest største brasilianske produsenten av naturgass maritimt i år 2000. Men mellom 2000 og 2011, så har man falt tilbake fire posisjoner i rangeringen av produksjonen maritimt og innehar nå bare den sjette plassen blant disse produsent statene.

I rangeringen som vurderer både produksjon til sjøs som på land, så var RN falt ned til en enda mer ubehagelig posisjon: den syvende plassen og i tilfellet av gassproduksjonen så ble de passert av Espírito Santo, Sergipe.

De siste årene, så har naturgassproduksjon i staten falt med nesten halvparten og forbruket falt med 34.62%. Reservene krympet drastisk inn også.

På produksjon og reserver, Petrobras sa i anledning at de «kontinuerlig investerer i utforskende prospektering av nye gassreserver for å opprettholde og utvide sin produksjon i RN» og begrunner dette med at Potiguar bassenget er inne modningsprosess (alder), som gjør at bassenget produserer mindre.

Potigás, selskapet ansvarlig for distribusjon av gassrørledning i RN, i sin tur har forhandlet med statens Department for en beskatnings reduksjon av EIENDOMSSKATT for kjøretøyer som bruker naturgass i RN. Målet er å gi drivkraft til et øket  bruk av gass-drivstoff. En ting er å det å påevirke i saksbehandlingen i den lovgivende forsamling. Selskapet planlegger også å gi bonuser til sjåfører som kjøper en bil med naturgass eller konverterer bilen til gass-drift.

Det som likevel er mest synd i denne saken totalt, er det faktum at staten RN har hvilt på sine laubær i mange årtier nå og levd godt på olje og gass millionene som har jevnlig falt ned i statskassen til RN. Når disse inntektene begynner å falle bort, så sliter RN, særlig ved at de ikke har noen industri å falle tilbake på og jordnruket har i flere år nå gitt mindre og mindre inntekter til staten pga tørke problemer.

Når så den føderale statskassen også sliter med å få inn nok midler, så opplever nå RN stadig flere avslag på sine søknader om føderal støtte og hjelp, noe som gir seg store ubehagelige utslag i denne lille og lutfattige staten. Nei, fremtiden for RN ser ikke så lys ut lenger nei og vi kan ikke annet å synes synd på alle de fattige som nå rammes ekstra hardt pga alle innstrammingene på budsjettene rundt omkring? Men vi holder tommelene for at det skal skje et mirakel – tross alt!