Arkiv

Ekspertene mener at tørke-skader i RN er overvurderte.

De økonomisk tapene av tørken i RN overstiger antagelig ikke R $ 1 milliard, sier IBGE

Anslaget som er laget av staten/regjeringen om de økonomiske tap i Rio Grande do Norte på grunn av tørke, ikke stemmer helt  med beregningene gjort av eksperter og representanter for landbrukssektoren. De hevder at i et selv svært pessimistisk scenario så blir nok ikke skadene  over R $ 1 milliard. Ingen vil gå god for de tallene som ble offentliggjort på et møte i statens komitè for å bekjempe effektene av tørken som ble holdt  på mandag (04), mange innser at denne verdien på R $ 5 milliarder, nok er kraftig overdrevet.

«Selv om RN hadde mistet alle sine avlinger og hele flokken med husdyr. så ville ikke dette kunne gi en så høy verdi som R $ 5 milliarder. For ikke alle avlinger har blitt  berørt og en rekke bransjer er heller ikke så kraftig berørt sier «IBGE økonomene.

På anmodning fra avisen TRIBUNA do NORTE så viste the Economist en annen tilnærming av størrelsen på tapet. Det tok i betraktning at bare landbruksproduksjon var kraftig påvirket av tørken (bomull, ris, bønner, mais, Maniok og cashewnøtter) og melke produksjon og tok året av 2009 til sammenligning som betraktet som normalt i form av regn og et estimert tap på 90% av avlingen. Verdien ble da  funnet til å være mindre enn R $ 250 tusen i direkte tap.

«Vel, verdien som jeg fikk var noe nær $ 250 millioner i direkte tap. Nå la oss ta de indirekte effektene og overdrive mye og  multiplisere tapet som jeg fant med 4. Da vil ha som største tapet på noe rundt R $ 1 milliard. Imidlertid tror jeg ikke engang at dette tallet er helt riktig – 750 millioner reals burde være nærmere et rett beløp, som er 2% av BNP for staten, sa»Aldemir Freire.

Selv fruktproduksjonen i staten som er en meget viktig inntektskilde, er blitt lite rammet av tørken og fremviser fine tall for avlingene – noen sågar med en økning. Eksporten av frukt for 2012 ligger på samme nivå som for 2011, til sammenligning. Noen, for eksempel melon, hadde økt. Økt fra $ 50,557,900 i 2011, til $ 54,056,370, i 2012. Eksport av melância (vannmelon) var også på vei oppover. Var $ 6,042,420 i 2011, mot $ 7,779,416 i 2012. Det største fallet var observert i eksporten av cashewnøtter som registrert eksport av $ 50,177,836 i 2011, ned mot $ 36,660,025, i 2012.

President Faern, José Vieira, enig med at tallene fra IBGE. «Jeg tror nok at $ 5 milliarder er meget overvurdert. Vi vet ikke hvilke parametere som brukes av regjeringen og kan derfor ikke uttale oss om slike tall som 5 milliarder, sier han.

Vannressurs-sekretær, Gilberto Mahim, ble spurt om  å forklare hvordan de kom til verdien av $ 5 milliarder, men indikerte at man måtte spørre det midlertidige sekretariatet for landbruk, Simplicius. Dette var ike mulig for avisen igår, da holdt stadige møter og ikke kunne gi noen kommentar. i løpet av  igår ettermiddag.