Arkiv

Prisen på mat stiger i Natal.

«VG-Kurven» opp med 12.48 prosent til forbrukere i Natal.

Kostnaden for mat begynte året med en  høy pris i 18 brasilianske byer undersøkt av Inter-union Institutt for statistikk og sosioøkonomiske studier (Dieese) og forbrukere i Natal var en av de som følte den største innflytelse på lommeboken. En undersøkelse publisert i går av byrået viser at den grunnleggende kurven med mat, en liste med 12 basis produkter, var ved utgangen av januar, hele 12.48% dyrere enn i desember i byen. Det var den tredje største prisøkningen i landet, bak bare Salvador (17.85%) og Aracaju (13.59%). I ett år følte man ytterligere økningen hos natalensere. Prisene, steg ifølge Dieese, med 26.18% i hovedstaden regi og ble registrert som den største økningen blant byene som deltar i søket.

Alberto Leandro sier at bønner var en av de produktene som ble dyrere i hovedstaden: Vær også rede for at denne prisen vil stige ytterligere frem mot mars og man ser dette som et problem da bønner er vanligvis billig mat for fattige familier.

Med økningen registrert i januar, ligger prisen på den grunnleggende kurven på R $ 269,56 i Natal.. Av de tolv utvalgte, så var  prisen på åtte av  produktene økt i januar: tomater (75.96%), cassava mel (36.50%), banan (21.21%), bønner (17.97%), soyaolje (4,92), fransk brød (3.68%), smør (3,45%) og kaffe (2,27%). Fire andre ble notert med redusert pris: ris (-2.79%), sukker (-2.02%), melk (-1.73%) og kjøtt (-0.54%).

Bak økningen vil vi finne klima-relaterte problemer, som påvirker produksjonen ikke bare i RN, men også fra andre stater, hvor maten som vi spiser kommer fra i dette territoriet. I tilfelle av tomater, ifølge Dieese, var det manglende regn i vokse-områder og dette har skutt prisene i været som en rakett. I tilfelle av mel, har pausen i produksjon forårsaket av tørken gjort at også disse prisene raser oppover. Økningen av bønne-prisen , har i sin tur mere reflektert i et svært lavt produkttilbud i det innenlandske markedet og en vedvarende høy etterspørsel».

NORDØST

Den fremtredende posisjonen i den nordøstlige hovedstaden, med variasjonen i månedlige opp til doble sifre, ble frembrakt av høye priser på Maniok mel, lokale mangler på visse mat-typer i denne regionen, som har produksjons problemer som var påvirket av tørke. Bare i Salvador så steg prisen med hele  66.67% i januar.

Bønner var en annen skurk i mat kurven og steg  i hele 16 av de 18 byene som ble kartlagt. John Forbes Gater, planlegger for det  nasjonale forsyning selskap (Conab), sier at klima problemer har påvirket produksjonen av den første innhøstingen og forårsaket en meget liten avling  som er svært lav, ca 2 tusen tonn og en slik forsyning er snaut nok fra «hånd til munn». «Normalt i januar burde prisen på soyabønner falle, på grunn av innhøstingen av store avlinger, men i år så er denne situasjonen ikke oppstått fordi produktets innhøsting er knappe, sier han.. Ifølge ham, vil nok bønne prisene fortsatt være under sterkt press for en tid, fordi mange produsenter har erstattet bønner ved å plante mais i off-season i januar.

I tilfelle av ris så økte prisene på korn i 12 av de 18 byer kartlagt. I Aracaju, for eksempel økte prisen med 14.17 prosent i januar, etterfulgt av Florianopolis med (13.68%).

Benedict Wong, senior analytiker på rådgivning for markedet, forklarer at dette pris presset fortsatt gjenspeiler en eksplosjonen i prisen på korn i det internasjonale markedet i andre halvår i fjor. I kjølvannet av soya og mais, er nå prisen på ris som også er notert på korn børsen i Chicago Stock Exchange, ledsaget av en høyning på to andre råvarer og ble påvirket av reduksjon av produksjon i MERCOSUR land og med denne prisen , siden en del av kornet er importert fra nabolandene. Allerede nå er tomat prisen et tilfelle på en slik endring, da produktets pris økte i alle hovedstedene som ble undersøkt og høyningen var betydelig i alle byene.

TERMINPRISER

I motsetning til ris, bønner og kassava, spår man tomatprisen snart ned igjen, pga at tomat har en kortere produksjonssyklus og at produksjonen snart vil øke på nytt. Fernando Adura Malik,  fra Dieese og Fabio Romão fra  LCA consulting økonom, mener at mat prisene er på  topp i natura i januar. For ris og bønner, hvis prisene fortsatt blir påvirket av fallet i siste innhøstingen, forutser han et scenario av at prisene vil holde seg høye frem til  slutten av mars, når større volum av produktene kommer inn markedet på nytt og prisene synker igjen.