Arkiv

Brassene liker dårlig å bli overvåket av UP.

«Den brasilianske borgeren ikke liker å bli overvåket av UP,» sier Superintendenten på vegne av PRF. (UP)

 

Siden sist fredag, har det føderale motorvei politiet i Rio Grande do Norte (PRF/RN) utfører «operasjon Carnival». Ifølge Superintendent, inspektør Rosemberg Alves de Medeiros er handlingen en ekte «krig operasjon». Fremført ved PRF/RN i nesten to år, har slike operasjoner/kontroller kontrollert trafikken unde store høytider og på denne måten øke sikkerheten vesentlig på veiene i Brasil. I et intervjuet med avisen Tribuna do Norte, forklarer offiseren utvidelsesplaner av institusjonen i staten RN og hvordan man vil øke ytelsen til PRF på de ulike frontene for å bekjemper forbrytere og kriminalitet. Inspektøren foretrekker ikke å sitere tall, men tallene på ulykker har gått voldsomt ned de to siste årene. Dette tallet skal minske ytterligere med en realisering av de offentlige anskaffelser. «Vi vil kalle inn til nye for anbud i andre halvdel av dette året. Effektivt så vil en økning fram til 2014 være det storemålet vårt.

Vårt forslag er å kunne forbedre styring, fokuseringen på infrastruktur og økt effektivitet. Når vi snakker om den operative delen, er det klart at alle sikkerhetsmyndighetene er med på å planlegge for denne delen. Vi har en tilnærming mot hele Brasil, samt med med aktor i RN.  Vi er hjelpere for MP og i denne perioden av nesten to år, kan vi enkelt velge ut tre operasjoner i samarbeid med MP, blant dem var det en som trådte i kraft på nasjonalt nivå som gjaldt utstedelsen av falske førerkort i staten, med hovedfokus på byen Mossoró. Det var en veldig god jobb for å avskrekke og oppløse denne gjengen. Vi hadde en annen operasjon, i forbindelse med CADE [ Det Administrative Rådet for økonomiske forsvar], MP og sivile politiet, forhold til karteller for drivstoff. Sist i fjor, var en partner med avdeling av beskatning og forvaltning innenMP, hvor en gjeng som sonegava drivstoff  uten skatt til utvalgte og i Mossoró og Natal, har flere forretningsmenn blitt arrestert og lederen av ordningen ble fanget på grensen til Paraguay, den siste i garnet til  PRF. I dag så sitter han i fengsel i Natal. Disse operasjonene krever en større, mer effektive forberedelse. For denne første store operasjonen, var det nødvendig med mer enn 200 politifolk og også noen i andre stater.

Men dette er ikke hverdagen, dette er enda ikke rutinen av PRF, spør vi tjenestemnn i PRF – hvor effektive er dere egentlig?

Selv om vi gjør en god jobb på veiene rundt Natal, så er det uten tvil mulig å effektivisere våre innsatser betydelig sier han til avisen. Vi sliter enda med mye gammelt utstyr og mye av vår infrastruktur, bygninger etc. er kraftig nedslitt og trenger modernisering og opp-pussing – uten tvil. Men med 1.600 kilometer med hovedveier å passe på, så kan vi bare ikke rekke over alt.

Og «operasjon Carnival», som nå avholdes?

Er en krig operasjon. Vi fikk flere breathalyzers (puste-apparater) til alkotester og vi har en økning på 50% i effektivitet i disse dager. Operasjonen begynte fredag og slutter ved midnatt neste onsdag.

Og hvordan vil gjennomføringen av nye forbudet?

Vi er på veiene  med en svært stor innsats og styrke, utfører forelesninger fokusert på utdanning. Det er et forsøk i og ser ut til å langsomt gi resultater.

Vi er meget strenge på følge de nye alkohol-lovene for bilførere til punkt og prikke, selv om den jevne brassilianer nok hater å bli overvåket av oss. Til det er det bare å innrømme at det i årtier har vært et uvesen med at «man kan ta seg en liten en» under karnevalet. Nå er dette blitt sett på med en null-toleranse og bøtene og fengselstraffene er strenge og vil svi kraftig for den som setter andres liv og også sitt eget liv i far pga noe så tåpelig som fyllekjøring. Og bestikkelser for offentlig tjenestemann under slike omstendigheter, vil bare øke straffe-forholdet og politimannen mister jobben også sin for godt, ved en slik dum handling.

De siste årene med den nye «SECA» alkohol-loven har tydelig bevist at det hjelper med nye strenge lover og at antallet som dør helt unødig i trafikken har gått stadig nedover – heldigvis for det!