Arkiv

NB! Air-condition og vannlåser i Natalområdet.

Daglig liv.

Vi får fra tid til annen hjertesukk fra folk som kommer ned hit til å feire jul eller påske, eller bare «overvintre og oppdager at den (de) air-conditionene som fungerete utmerket 100% ved avreise – plutselig har sluttet å virke helt. Noen blir så dyre å reparere at det er billigere å kjøpe nye.

Etter en nærmere dialog med dem, så kommer problemet ganske fort for dagen; Disse stakkars maskinene har stått bom stille i månedsvis i 30 graders varme, uten å være startet en eneste gang, noe som er fryktelig dumt.

Grunnen er at slik disse maskinene er konstruert så trenger de ofte  smøring og på grunn av at smøringen ligger innvendig i et nødvendigvis lukket system, så kan denne smøringe kun skje ved at man starter maskinen og lar den gå en 5-10 min, det er nok om man gjør dette hver 3-4 uke. Gassen om smøremiddelet ligger blandet inne i systemet og samler seg i et lite reservoir når maskinen ikke går. Smøringen er ikke bare viktig for å hindre korrosjon (rust) innvendig, (vi hører om maskiner som står bom fast-rustet innvendig) men også hindre at pakk-bokser etc. tørker inn over tid slik at freon-gassen (kjølemediet) forsvinner .

Vi har en aircondition som går på 10-de året nå og den fungerer utmerket fremdeles, noe som skyldes en takket være  flink «vaktmester» som starter maskinen hver 3-4 uke når ikke vi er tilstede.

En annen ting som bør poengteres i samme slengen; Husk å få noen til å flushe alle toaletter og å tappe litt vann fra alle kraner/dusjer, slik at alle vannlåsene blir stående med vann. Ellers kan maur,edderkopper, mosquitos etc. fort komme inn i leiligheten via disse uttørkede snarveiene og slå seg til hos dere. Vann fordamper utrolig fort når tempen ligger rundt 30 grader dessverre.

Lykke til.