Arkiv

Prisen på fisk vil kunne stige med opp til 20% frem til påske.

Fisk vil kunne være opp til 20% dyrere ved påsketider.

 

Påsken kommer i år mot slutten av mars, men mange lokale bedrifter/butikker har allerede plassert sine ordrer og for alvor  begynte pris-forhandlinger med leverandørerene. Forventningen er at produkter som sjokolade, egg og vin vil nå ut til butikkene i løpet av de neste 15 dagene. I enkelte supermarkeder, så er rammeverket for utstillingen/eksponeringen av påske-elementer, allerede er montert. Forbrukeren må forberede seg på at: du vil finne prislappene på hyllene med mer velsmakende prisene i år enn ifjor, forventer supermarked Association Rio Grande do Norte (Assurn).

Adriano Abreu Mercado om fiskesalget i Natal: handelsmenn, for eksempel João Neto, håper å selge ca 10 prosent mer fisk i år, og at de allerede forbereder seg for en økende fiskehandel i 2013.

Men, fisken vil kunne bli opp til 20% dyrere i år ifølge en estimering av fiske industrien Union i RN. Økningen skyldes fullt og helt en økt etterspørsel av fisk i denne perioden. «Når etterspørselen øker, reduseres leveringene og prisen går opp,» forklarer Arimar Franca sønn og forretningsmann av Vice President for Unionen.

Assurn foretrekker ikke å fastsette noen priser nå og sier det er alt for tidlig til å gjøre noen projeksjon nå. «Bare ikke forvent store justeringer,» sier Eugene Mann, supermarked gründer og styremedlem i foreningen av supermarkeder.

Supermarkeder, forventer ifølge Eugene Mann, som også er en økonom, å selge 10% mer fisk enn den som ble solgt i samme periode i fjor. Med hensyn til fisk, er prognosen helt op til en tredobling av salget, mens markedsføringen økes sterkt t i løpet av  måneden frem til påske.

For å møte etterspørselen, har noen forretningsmenn allerede begynt å styrke sine muligheter til økte leveranser. João Neto selger fisk siden 30 år tilbake på fisketorget, nær hjørnet av Mangrove, og sier at tilgangen på fisk på din tallerken vil kunne øke med  50%. Forventningen er at salget ser en økning på 10% i perioden, «men vi forbereder oss å selge enda litt mer, vi kan ikke la kunden i stikken i en så viktig måned, det er ikke rettferdig, sier han.

Blant de bestselgende fiskene som  Berin, Cioba  o Robaloav tilbyr er; Red snapper og havabbor. En kilo fisk på dette nivået  varierer i pris mellom $ 15 og $ 20, avhengig av arten. Fisken markedsført av Berin er fanget i Rio Grande do Norte og vil leveres helt fersk til forbrukere, slik som f.eks. som Eugene Pascelle, planlegger og innkjøps/koordinator i et firma. Far til Eugene spiser  fisk hver helg. Eugene har alltid pleid å gå til fisketorget og fiskebutikker, men prisen i det siste har blitt mye «saltere» sier han i en kommentar, for før jeg kjøpte jeg en kilo red snapper for $ 13. I dag må jeg betale omkring  $ 18. «.

Mens potiguar indianerne forventer  en økning på 20% i prisen av fisk i hellige uken, så kan Brasil forvente en pris økning på hele 30%. Blant årsakene til økningen f.eks. i Ceará, er tørke, som har redusert nivå av vann i reservoarene; mangel på struktur (kjøling)  for lagring av fisk og off-season i perioden for visse fiskerier, ifølge en rapport publisert i avisen «Diario do Nordeste. RN er egentlig en stor-forbruker av fisk men slike høye priser som nå legger en naturlig demper på konsumet i staten.

Fisk er egentlig svinedyrt i RN og mange har rett og slett ikke råd til å kjøpe en så dyr mat – dessverre.