Arkiv

Innvandringen til RN harøkt med 339% de siste 4 årene.

Innvandring øker med hele 339% i RN på fire år.

Antall utlendinger som har fullmakt til å investere eller arbeide i Rio Grande do Norte vokste har vokst med hele 339%, de siste fire årene. I 2009 registrert departementet for Arbeiderpartiet og sysselsetting (MET) 189 utenlandske søknader om arbeidsløyve i staten. I fjor så hoppet dette tallet opp til 831. Mexikanske og amerikanske topper listen, men det er også en økning av europeere og asiater. Spanjolene, italienerne og kinesisk er også høyt  i rangeringen. Søk etter livskvalitet og flukt fra den økonomiske krisen er noen av faktorene som forklarer etterspørselen etter land/jobb hos Potiguar indianerne for å investere eller å bo.

Men det er likevel et tak for hvor mange pizzerias som kan livnære seg i Natal. De dukker opp som paddehatter over alt, men forsvinner også like fort med konkurser og havarerte drømmer som renner i strie strømmer. Man kan saktens undre seg over hvorfor mange forsøker et nytt liv her i RN som nærmest er Brasil sin fattigste stat og kan by på svært lite sosial støtte til havarerte liv?

De totale utenlandske investeringene for RN av «personer» presenteres i fire-års periode oversikt. The MET’S data viser at, fra 2009 til 2011, så var beløp investert i underkant til R $ 30 millioner. I 2009, var R $.18 mill. og 29,08 ,3,900, i 2011, R $.54 27,00 5,760. I fjor var beløpet R $.51 43,524,409.

Den internasjonale krisen som har rammet  euro-sonen var en avgjørende faktor som satte igang denne økningen av lykke jegere og som har gjort Natal så ettertraktet for dem som ønsker bedre dager. Det som er så sørgelig er at de aller fleste har gjort en dårlig research omkring Natal og vet stort sett ikke noe mere enn det som de finner i turistbrosjyrene til byen og det de finner på Internett før de dukker opp på flyplassen.

Situasjonen i Europa er nå så vanskelig at mange har gitt opp å kunne bo og arbeide der og lokkes til Brasil av useriøse aktører i markedet som i beste fall kan tilby slavelønninger – om noe i det hele tatt.

Det siste oppholdet i Italia varte litt tid. Mattia har besluttet med sin kone som ville definitivt være i Natal. Kokken fungerer på en pizzeria og tjener ca $ 2000 i måneden. Verdien som er betraktet som godt av italienske.
Kinesiske Natal, er en helt annen side av saken når det gjelder å leve. Mange av kineserene kommer fra forhold som er mange ganger verre enn i Natal, samt de er meget sparsomme i hjemlandet når det gjelder å leve og å kreve og føler at de kan greie seg på uhyggelig små lønninger – på samme måte som i andre «China-towns» verden over og er nok dem som klarer seg best i denne fattige byen/staten?

De er enkle å identifisere. Stramme skrå øyne, svart hår og en meget slående aksent. Asiater har også oppdaget hovedstaden i Rio Grande do Norte til å kunne innvestere og leve i ogda gjerne med billig kinesisk arbeidskraft.. MTE-data avslører at, i de siste to årene, var det mer enn 500 tillatelser gitt til asiatiske investorer. Det finnes ingen offisielle tall om områdene av investeringen i, men i Natal kan du ofte finne, blant annet kinesiske og japanske virksomheter som spenner fra restauranter til butikker av ulike produkter.

Kinesiske Liu Jian Dun kom til Natal for seks år siden, ansporet av slektninger her i byen og har investert i stadig flere Kina-restauranger og klarer seg godt på små midler.

«Forskjeller som blir observert, er at i Kina folk jobbe mere og restauranter holder gjerne åpent lenger og de arbeider også om natten, sier han.

Kineserene mener de klarer seg godt i Natal og regner ikke med å se hjemlandet igjen noe mere.

 

Europeerne er også blitt flinkere til å investere igjen og da mye pga forholdene i Europa, som holder på å bli stadig verre, men ifjor var det f.eks. bare 93 spanjole som klarte å få arbeidsløyve i RN, til tross for en massiv søkning. Myndighetene velger å holde en stram linje her og dette skyldes mye dårlige erfaringer med europeere fra tidligere tider. Det er også mange europeere som bor ulovlig i Natal for tiden, men flere og flere blir tatt og utvist til hjemlandet sitt.

Brasil er for øyeblikket et av verdens mest populære land for lykkejegere og mennesker som ikke ser noen fremtid hjemme i sitt eget land lenger og brasilianske myndigheter er derfor ekstra nøye på at alle papirer er i full orden før du kan oppholde deg her på lovlig vis. De vil slippe en skokk med lykkejegere som ikke eier flisa i veggen og som gjerne tyr til kriminalitet og narkotika for å få endene til å møtes – under bordet. Særlig endel sør europeiske land har utmerket seg ekstra i denne farlige gruppen og har fått ekstra stor oppmerksomhet fra justismyndighetene i dette store landet.