Arkiv

Valgflesk i VG-kurven!

Matprisene i VG-kurven vil få nedsatte priser.

Midt i en valg kamp og bekymringen for de høye prisene, så offentliggjorde president Dilma Rousseff gjorde i går kveld  en uttalelse på nasjonal radio og fjernsyn og denne gangen for å kunngjøre føderale skattefritak på produkter i kurven av basis varer.. Den føderale regjeringen vil avkall på 5,5 milliarder reals i inntekter allerede i år. Og håper at dette vil medføre en  reduksjon på opp til 9,25% i prisen på produkter som f.eks. kjøtt.

I beregningene i den økonomiske situasjoen , som ble annonsert av President Rousseff, så dette redusere med opp til 0,6 prosentpoeng i den  nasjonale Konsumprisindeksen (laget av IPCA) i år. Unntaket vil være underlagt en midlertidig kjennelse og et dekret, publisert i går i spesialutgaven av den offisielle politiske avisen Gazette.

Finansminister, Guido Mantega, har sammenkalt til et møte mandag (11) med ledende gründere og representanter for supermarkeder og selgere i detalj for å gjøre overføringen så bra for forbruker som mulig.
I talen forventet rousseff at forespørselen stimuleres som finansministeren berettet til folket om. Presidenten sa at han håper å kunne regne med entreprenører og ledere til å kutte skatter og å redusere «minst» 9,25% i prisen på kjøtt, kaffe, smør, matlagings-olje og 12,5% i tannkrem og såper, blant andre. Fra neste år så vil disse totalavgifter med  påtaleunnlatelse være på  R $ 7,3 milliarder.

Presidenten demonstrerte et sterkt ønske om at tiltaket vil bidra til å få ned prisene. «Dette vil gi rom for utvidelser gjennom  sin virksomhet,» sier President og sender dermed en «melding» til produsenter og handelsfolk. Senere, i pronouncement på 11 minutters varighet, var mer ettertrykkelig: «ikke overse et eneste øyeblikk at vi ikke kommer til et skarpt øye med inflasonen, fordi stabiliteten av økonomien er sentralt moment for oss alle».

Presidenten tok sjansen å styrke det kommende valg i det økonomiske feltet med flagget fullt  sannsynlig, slik som reduksjon i renter og energien priser-den sistnevnte kunngjordt i forrige tale , på slutten av januar.

Av produktene som er oppført i kurven, blir de største skatt fritak på biff og svin, fjærfe, fisk, sauekjøtt og geitekjøtt, totalt R $ 2,1 milliarder i år. Alle produkter i kurven er PIS/Cofins rate rammes av korreksjonen . I tilfelle av såpe og sukker, vil det også være endringer på mer enn $ 420 millioner av skatt på slike industrialiserte produkter (IPI) i 2013. Presidenten har utvidet fra 13 til 16 elementer i sammensetningen av kurven, legge til toalettpapir, tannkrem og såpe.

Listen over produkter som vil ha føderal skatt redusert til null inkluderer: kjøtt (oksekjøtt, svinekjøtt, fjærfe og fisk), ris, bønner, egg, hel-melk, kaffe, sukker, mel, brød, olje, smør, frukt, grønnsaker, såpe, toalett papir og tannkrem. En del av disse produktene var allerede fritatt fra skatt på industrialiserte produkter (IPI) og vil nå også bli fritatt for skatet rate 9.35% av PIS/Cofins.

Personlig så synes vi det lukter mistenkelig av valg flesk, men så lenge dette ikke er trått, så er det vel egentlig slik det foregår her i Brasil?