Arkiv

Batterier til besvær! etc.

Daglig liv.

Nå er det jo engang slik at mange som oppholder seg i Natal m/omegn ikke befinner seg her i så lange perioder av gangen? Og dette kan by på flere irriterende problemer, slik som spyling av toaletter, vasker, dusjer og andre vannlåser, slik at ikke maur og andre smådyr inntar leiligheten/huset ditt. Det samme gjelder air condition som ubetinget må startes (5.min) hver måned, for å unnga store skader innvendig på disse maskinene pga av korrosjon.

Klimaet her i Natal med stor relativ fuktighet (luften inneholder dobbelt så mye vann ved 31 grader som ved 18 grader stort sett) og høye temparaturer, pluss tilstedeværelsen av mye oson (O3) i luften . Dette skaper agressive forhold for mange ting – ikke minst låser, hengsler  kontakter og brytere i huset/leiligheten din. Disse tingene bør sprayes med beskyttelses spray for elektronikk slik som W-40 eller 2-26 (best) etc. (ikke bruk 5-56 – den er best som kun rustbeskyttelse og har ingenting i kontakter,brytere og elektronikk å gjøreNB!)

Idag skal vi derimot ta opp et lite aktpågivet problem som mange ikke tenker på før det er for sent – nemlig batteriene i batteridrevne ting som radio, trådløse telfoner, fjernkontroll, quartz-klokker etc. etc. Alle vet vi jo at man skal konsekvent benytte alkaline batterier i slik elektronikk, ellers så kan det bli en dyr lærdom når lekkasje i billig-batterier har tæret opp batterikontakter og har ødelagt nærliggende elektronikk i apparatet.

Men her er vi ved sakens kjerne; Er det virkelig alkaline batterier du har kjøpt???? Det står jo alkaline på batterier innvender du, ja men det er dessverre ikke ensbetydende med at det virkelig er alkaline batterier. Etter mistenkelig mange lekkasjer fra «alkaline batterier» i det siste, har jeg begynt og åpne disse for å se om det virkelig er det som det står på batteriet og stor er overraskelsen da flere billig-merker som har betegnelsen alkaline – i virkeligheten er billige batterier av brunsten-teknologiog disse lekker noe jæ…….og blir fort oppbrukte i varmen her. Nå skal det legges til at kjente merker som Panasonic,Duracell,Toshiba,Philips etc. alltid har vært ekte alkaline, så det lønner seg å kjøpe litt dyrere batterier som disse merkene!

TIPS:

Er du lenge borte fra huset/leiligheten din her nede av gangen så ta for sikkerhets skyld ut alle tørr-batterier av eletronikk og legg dem i en tom is-boks etc., eller en tett plastpose. (gjerne i et kjøleskap om du har et gående mens du er borte). Dette kan spare deg for mange ergelser og sure penger. Ikke alltid så lett å få tak i riktig fjernkontroll om batteri-syre har tæret opp innmaten?

NB! Husk at ekte alkaline batterier er helt tørre innvendig når de er oppbrukt og skader ingenting, mens billige brunstensbatterier som er oppbrukte (av og til før det også) tyter av «guffe» som tærer opp alt av metall/kontakter og print kort.

Et kjøleskap av bra kvalitet forbruker ca. 30-40 reals i måneden i strøm om det står på konstant uten å åpnes og har du mange medisiner i huset/leiligheten er det lurt å legge dem ned i frukt/grønnsak skuffen i bunnen og skru ned skapet på LAVT (8-11 varmegrader). Konstant 30 varmegrader ødelegger fort medisiner.