Arkiv

Produksjonen av bomull, er iferd med å bli glemt i RN.

Det «Hvite gull» som har vært en av hjørnesteinene i økonomien til RN, er nå i ferd med å forsvinne og bli glemt for alltid? I en periode på 60-80 år så var dette hvite gullet en sikker inntektskilde for staten RN.  Mange lokalsamfunn kan takke denne hvite dotten for sin fremgang og fremskritt – så ikke nå lenger dessverre. Fra de små lokalamfunn i velstående kommuner ble bomullen fraktet  600 kilometer fra Natal til Macau og fra Macau til Nova Cruz og ga arbeid til tusenvis av Potiguar indianere.

 

I dag, med scenariet av store plantasjer som var på størrelser opp til  500 000 hektar på tvers av staten, er det ingenting som ligner bomull lenger annet enn de hvite skyene som ligger på bakken under de etterlatte buskene på de enorme plantasjene.

Bomull Santos Usina Potengy junior, i São Tomé: så har maskiner som har dratt nytte av innhøstingen i 80 år – nå stoppet for godt og stillheten ruger over de store områdene hvor fuglene kan gasse seg i billig rede-materiale.

I løpet av to dager, har avisen Tribuna do Norte gjenommgått og besøkt produsenter og prosessorer som heller lager glassfiber (polakker) i Rio Grande do Norte. Nesten 700 miles har de reist mellom Afonso Bezerra, Pedro Avelino, Brasil, São Tomé og João Câmara. Felles for alle disse gamle støvete kommunene, var minnet om det hvite gullet som i forna dar brakte rikedom og status til  kommunene i gamle dager.besøkte minnet om en strålende fortid, i dag nesten glemt på støvete og arvede tap av ødeleggelsen av avlinger som følge av pesten/insektet  Boll Weevil som ødela lønnsomheten i denne produksjonen. En liten bille kan gjøre stor skade på bare kort tid.

Med tapet for produsenter pga denne billen, så ble hele situasjonen snudd på hodet og lønnsomheten forsvant som dugg for solen, selv om myndighetene gjorde hva de kunne for å hjelpe de rammede plantasje eierne..

I dag ligger de rustne minnene og maskinene og er glemt på lagrene som ble bygget i andre halvdel av forrige århundre, da de var en  de viktigste for basen i økonomien til RN.

Det hvite gullet er ikke lenger gull verd for fattige indianere i RN. Nå må man rykke tilbake til START og begynne om igjen på nytt -men med hva da?