Arkiv

Krise innen produksjonen av sukker-rør i RN.

Sukker-etanol sektoren i Rio Grande do Norte står overfor den verste krisen i løpet av de siste 40 årene. En del av plantasjene har tørket helt ut på grunn av mangel på regn, og produksjonen av sukker > alkohol har falt til nesten halvpartenert ved den siste innhøstingen. Ifølge plantasjeeieren Association staten (Asplan), har nå nærmere 80% av de ansatte som er ansatt i løpet av denne avlingen fått sparken. For tørke har ødelagt halvparten av totalinntekten i denne industrien for de ansatte og deretter sparket dem ut. Derfor er det ikke er kjent hvor mange som vil kunne gå tilbake til feltene med sukkerrør, sier Renato Lima, President i foretaket.

Eduardo Farias, President i gruppen Farias og eier av Vale Verde plantasjen i Baía Formosa, São Paulo kom denne uken for å fly over plantasjen. Lederen var helt  forvirret av hva han så fra der oppe. Jeg tilbrakte dagen flyr over området. Vi har vært i denne regionen i 40 år, men aldri har vi opplevet noe sånt. Situasjonen er ifølge Renato Lima, Asplan, meget vidspredt og utbredt. Volumet av sukkerrør som ble valset av staten, hos fire møller og destillerier i RN, droppet fra 3,5 millioner tonn til 2,2 millioner tonn i siste innhøstingen, i gjennomsnitt.

Edward har styrket vanning på sin eiendom. I dag, Vannes mellom 12,000 til 25,000 hektar med kunstig irregasjon, men likevel så dør avlingene, selv der det er satt på vanning. Sukkerrør arbeideren Sergio Lira da Silva, 48, som har jobbet på anlegget for mer enn to tiår, se for seg  tørr rød jord som hvirvles opp av vinden. Jeg kneler hele dagen og ber om at regnet må komme, innrømmer han, der han sitter på bakken i slitt dongeri og med ansiktet mellom hendene.

Tapet av konkurranseevnen til den tapte etanolen er en ekstra bekymring.

John J Dean, 46, også notater på plantasjen sitter med våte øyne og ser hva som skjer. Den tidligere stokk cutteren, har i åtte år til nå brukt motorer og pumper til vanning av plantasjen, men gir nå opp da han ser at plantasjen er døende. Vi har slitt med lite regn i flere år nå, men nå har det toppet seg og Jesus hører ikke våre bønner lenger.

Det forholdsvis nye produksjonsanlegget, klarer ikke lenger å dekke selvkostnader og da er det liten vits i å fortsette, mener han.

Selskapet har riktignok plantasjer i andre stater som går med pluss på bunnlinjen, men hva hjelper vel det de fattige Potiguar indianerene i RN.