Arkiv

Ny lov som omhandler hushjelper (maid) etc.

Nye loven endrer innenlandske vaner.

Rutiner hos personalsjef Ruth de Lira Rock  og hushjelpen,  Maria José Barbosa da Silva vil bli endret fra neste fredag, 26. april. Mens Ruth nå vil måtte vie mer aktiviteter til hjemmet, vil Maria José Barbosa da Silva, som foretrekker å bli kalt Dana, måtte ut og finne en ny jobb. Årsaken til avbrudd i dette forholdet som har vart i mer enn tre år var valideringen av grunnlovsendring 77, eller PEC av boliger, som tilsvarer rettigheter for innenlandske ansatte med de andre vanlige arbeidere. Jeg kan nå ikke lenger ha råd til utgiftene for å holde en ansatt (maid) inne i hjemmet hos oss.  Når  Ruth Dana trakk seg og vi vil måtte ansette en statelige til å arbeide bare to dager i uka. «Skulle ønske det var hun (Dana), men loven tillater ikke dette. Jeg har ikke mer jeg kunne betale ut i lønn, «klager hun.

I tilfelle av Ruth og Dana illustrerer godt en nasjonal situasjonen som blir er gjentatt her i Natal. Ifølge Central Manager for selvstendig næringsdrivende arbeidere (CTA) av det nasjonale system av RN jobber (sinus RN), Jeanne d’Arc, er antall maids på jakt etter ledige stillinger tilbys av systemet økt betraktelig. Årsaken er den samme, de har mistet jobbene sine på grunn av de nye reglene. Mellom fem og 10 ansatte blir oppsagt i byggingen av Sinus RN, per dag, som blir en erstatter på markedet. Før, var dette tallet på det meste ganske lavt sier Jeanne d’Arc. «Situasjonen er nå blitt bekymringsfullt. Oppsigelser skjer ofte og er ikke noen lov som kan hjelpe med å absorbere disse menneskene, «sier hun.
Problemet, er ifølge Manager av CTA, at etterspørselen etter denne typen av profesjonell hjelp ikke vokser. «Den eneste krav som er økt var bestemmelsen vi mottar fra arbeidsgivere som søker informasjon om det nye  skjemaet og prisen  for å ansette så kalte «dagarbeidere» fra listen vår. Prisen man må betale for en statlig registrert hjelp og for for åtte timer arbeid er R $ 60, pluss transportkostnader og mat, bestemmer tabellen fra Sinus/RN.

Til Dana, som i tre år har jobbet i huset til Ruth, der nye reglene for internt arbeid ikke gjelder. «Jeg så ting på TV, men selv så ble jeg overrasket når jeg mottok nyhetene. Jeg tror at denne nye loven bare kommer til å forstyrre, sier hun.

Etterspørselen øker for fulltid

Private skoler som tilbyr heltid service i Natal, ser nå også en endret oppførsel fra foreldrene til studenter. I henhold til ERCS pedagogiske rådgiver Mirassol, Fabiana Valerius , som søker etter et sted på heltid modus i skolen har økt med 50% siden vedtakelsen av den primære ORGANISASJONSKONTROLLEREN av innenlandske, og i dag har skolen f.eks. venteliste for ledige stillinger.

Mange foreldre har valgt denne modusen selv før den nye lovgivningen. Men det er et faktum at etterspørselen har økt betraktelig etter at den nye loven kom. Foreldre kommer her og si at dette er den viktigste årsaken, sier hun. Hun sier at foreldre som kommer hit, vil omprioritere til utdanning av barn i stedet for å betale mer for å holde en innenlandsk arbeidstaker.(maid)

Forholdene rundt ansettelser av en «maid» i Brasil har vært overmoden i lang tid og det er mange ting som man må ta i betraktning når det gjelder arbeidforholdene. Som f.eks. tidligere så kunne man ha en maid ansatt på «slavelønn» i åresvis. Så endret myndighetene loven, slik at om du hadde den samme maiden i årtier, så måtte du også ta et ansvar når hun ble gammel og ikke kunne jobbe lenger. Man måtte behandle henne nærmest som et gammelt familiemedlem. Men da begynte folk å heller ansette forskjellige maider som bare jobbet et par dager i uken og loven gjaldt jo ikke for deltidsansatte.  Selv etter at minstelønnen begynte å stige, så tvang mange maiden sin til å godta «de gamle satsene» for lønn. (det nærmeste man kom slaveri, uten å bryte loven – nevneverdig)

Med den nye loven blir det mye lettere å tvinge igjennom ordnede arbeidsforhold (8 timer) og f.eks. ekstra betaling for overtid. Husk at tidligere så var ofte en maid tilgjengelig for familien 24/7 med en ussel lønn og mange fikk engang ikke samme mat som familien spiste. Med den nye loven så skal betalingen for en måned med 8 arbeidstimer om dagen, alltid være gjeldene minstelønn sats som er fastsatt av regjeringen i Brasilia. Betalingen for en enkelt(e) arbeidsdag er satt til R 60 Reals + matpenger, transport etc.

Vi får bare håpe at dette virkelig kommer disse stakkars jentene som går for lut og kaldt vann hjemme hos de respektive familiene, til gode. For som det er nå er det rene slaveriet som gjelder og jentene må gjøre omtrent alt arbeidet i hjemmet 24/7, mens den virkelige husmoren (donna da casa) sitter i lange lunsjer med veninner, eller skravler på motesalonger som foretar brasiliansk voksing, pedikyr, manikyr, hårklipp og farging etc. etc.  Nei, å være «maid» i Brasil er det siste du vil være – garantert.