Arkiv

Nytt håp for innlandet i RN.

Innlandet i RN, veksler mellom håp og frykt.

Scenarioet i det indre av Rio Grande do Norte har endret seg de siste ukene. Regnet som har falt i alle regioner av staten forvandlet landskapet i løpet av et par dager. En grå livløs vegetasjon måtte vike plassen for en eksploderende grønn farge som er en fryd for øyeyt og store skyer dukket opp på himmelen og lukten av våt jord, river i nesen som den dyrbareste parfyme i bonde-neser.Ved første blikk, så er alt bare fryd og gammen, men potiguar indianerene våger enda ikke å tro helt regnets velsignelse. Tidligere tørkeperioder har vist at det fort kan snu tilbake til tørke og elendighet på nytt.

Agricultural forsknings firmaet RN (Emparn) rapporterte  sist mandag, om en god mengde nedbør i staten. Den største ansamlingen var i kommunen Caju som ligger 427 kilometer fra hovedstaden. Der falt det hele 626, 1 mm vann. I den andre enden av listen, er kommunen Japi, 134 km fra hovedstaden, hvor det regnet bare 32 mm. Regnet har brakte håp til bonden med håp om bedre tider og man ser fremveksten av beite og fylling av vann i små dammer i den vestlige regionen, som en hilsen i fra Gud.

Men hvis det slutter å regne nå, så vil alt gå tapt på nytt, sier bøndene i en pessimistisk kommentar til media. Skal dette gi nytt liv til staten så må det regne over en lengre periode, slik at grunnvannet stiger og dammene våre fylles opp med livsviktig vann. Det som er kommet til nå, er en fin begynnelse på vinteren, men om det stopper opp på nytt, så er vi like langt. Elendigheten er ikke langt borte enda dessverre. Vi lever nå i en periode som veksler mellom håp og frykt og vi kan bare intensivere våre bønner at himmelen åpner seg enda mere, slik at åkrene igjen kan gi oss mat og penger.

Et stort problem for bøndene, er at buskapen er så svake nå, at de omtrent ikke tåler å spise så sterk kost som friskt gress dessverre, så vi forsøker å venne dem til slik mat i små doser, men mange er enda så svake og avmagret at de ikke orker å reise seg lenger og flesteparten av disse kommer til å dø.