Arkiv

Buss takstene stiger til R 2,40

Bussens billettpris går opp til $ 2,40fra 18.mai

Bussens billettpris i Natal vil bli R $ 2,40 fra den18.mai (lørdag). Økningen tilsvarer en økning på 9.09% over den nåværende gjeldende prisen på R $ 2.20. Det kommunale Urban Mobility (Semob) bekreftet prishøyningen på ettermiddagen fredag. Den nye verdien for busspriser og alternativ transport ble godkjent av styret for Urban Mobility, dannet av medlemmer av det sivile samfunnet. Ifølge informasjon opplyst av Semob, er økningen mye mindre enn prosentandelen av akkumulert inflasjonen i løpet av 28 måneder, som ville ha vært på 15.54%. Verdien som ble fastsatt er mindre enn forespørselen av gründere (buss-eierene), som var R $ 2,75.

 

Sekretær for Urban Mobility, Elequicina Dean, håper at befolkningen mottar nyheten med et fredelig sinn. «Vi vil forsøke vise den totale situasjonen og forklare at vi trenger en økonomisk balanse for alle ting i samfunnet vårt. Vi beklager denne prisøkningen, men vi må gjøre slike vedtak for å kunne arbeide. I dag er det vanskelig å møte noen av kravene fordi situasjonen for det offentlige transportsystemet til Natal, som vi fant at var i en vanskelig øknonomisk situasjon, nå måtte følge etter inflasjon og de dårlige økonomiske tidene på verdens markedet. Vi kan ikke kreve ting,  hvis det ikke er finansiell stabilitet for dette. Verdien av R $ 2,20 dekker ikke lenger kostnadene i systemet for øyeblikket, sier han. Ingen krav ble gjort fra Natal myndighetene mot transportselskapene pga denne vanskelige situasjonen for øyeblikket.

Økningen av prisen rettferdiggjøres pga høyere lønninger, vesentlig høyere drivstoff priser, høyere skatter, høyere inflasjon m.m.

Den eneste måten å redusere størrelsen på bussprisene, måtte i så fall være å bruke offentlige subsidier, men å bruke slike midler vil igjen slå tilbake på dårligere offentlig helsesystem, mindre politi etc.  Så dette blir en enda dårligere løsning på sikt og vil bare øke protestene fra befolkningen på mange områder.

Bussens billettpris vil være den nest høyeste i NordØst området.

Når den nåværende avtalen med selskapene løper ut i slutten av 2013, vil det bli utlyst en ny budgivnings runde av dette systemet.
Dyreste billettprisen er praktisert i Salvador, og koster der R $ 2.80, ifølge data fra National Association of offentlig transport (ANTP). Verdien på R $ 2,40 er den samme som ble opphevet i September 2012 etter flere protester av demonstranter på gatene i Natal, der busser ble brent og gatene ble sperret og avbrutt av opprørsbevegelsen; «Revolta do Busão».

En slik oppførsel på sikt, vil likevel bare kunne ende opp at buss selskapene trekker seg permanent ut av Natal, med tap av en masse arbeidsplasser og vi blir nødt til å bruke taxi eller «Apostlenes hester»? (bena) Så vi håper på en fornuftig oppførsel denne gangen?