Arkiv

Olje-auksjon gir 250 mill. til RN

Etter fem år uten å gi nye områder for olje-leting, så opplyste national petroleum Agency (ANP) at budrunden i går endte med 11 anbud med sterk privat sektor interesse, som var to tredjedeler av 155 tusen kvadratkilometer som var tilbudt.

Selskapene var interessert i å lete på 12 blokker.

Tolv oljeselskaper fra Brasil og 18 fra utlandet har betalt en post signering bonus av konsesjoner (beløpet betalt av selskaper når signeringen av konsesjonen er foretatt) på hele: US $ 2,823 milliarder og dette overgå de US $ 2.1 milliarder i den niende runde, i 2007. «Det var en fantastisk suksess, sier direktør-General av NPA, Magda Chambriard. «Resultatet har overgått våre forventninger om å heve resultatet over $ 2 milliarder,» sa han.

Beløpet som er betalt av selskaper i signaturen til kontrakter var 797% over minimum som kreves av av ANP og det  ble tildelt 142 av 289 blokker med minimum investeringer totalt rundt 7 milliarder dollar, en premie på 628% i forhold til minimum som ble krevet. Om Potiguar-bassenget, i Rio Grande do Norte, ble 30 blokker tilbudt og man endte opp med å tildele 18 å sikre blokker og med minimum investeringer på $ 250 millioner.

 

Holdetid i Potiguar-bassenget varierer fra fem til syv år, og produksjonsfasen er forventet 27 år. Disse periodene, kan forminskes eller forstørres i noen tilfeller fra de som er fastsatt i kontrakten, i henhold til ANP. Tjue av 30 blokkene er betraktet som «moden», dvs., er allerede kjent som intressante blokker.

Petrobras

Nasjonale Petrobras var selskapet som vant budene, men med en ny profil. Foretrukket partnerskap, spesielt i dyrere blokkene på de syv hav og ga opp til være transportør i de fleste av dem. Det største fraværet var av asiatiske selskaper, som ikke viste en forventet interesse.

Enkelte oljeaksjer tilhørende selskaper som fikk tildelt blokker i Potiguar bassenget, reagerte med en oppgang på børsen med opptil 5.39%.

 

Auksjonen markerte også en glupende interesse fra utenlandske selskaper (f.eks. EXXON), når det gjaldt de såkalte pre-salt blokkene, som har vist seg og gi omtrent 100% treff i dette lete-området.