Arkiv

Propan (Butan) kjøleskap til de fattige.

Prosjekt leverer nye kjøleskap til innbyggerne i São Gonçalo do Amarante.

Sist mandag (20), startet i São Gonçalo do Amarante prosjektet «Nye kjøleskap», rettet mot lav inntekt familier. Handlingene skal fullføres på lørdag (25), og nye 252 liter kjøleskap med gass isobutan drift som ikke skader natur, vil bli donert til disse fattige, som på grunn av de høye prisene på strøm – mange har derfor ikke har kjøleskap i det hele tatt.

Prisen på strøm i RN ligger på rundt norske kr. 1,50 pr. kWh og hvis vi legger en minste-månedsinntekt på kr. 2,000 til sammenligning av en månedsinntekt i Norge på 24.000, så måtte vi ha betalt kr. 1,50 x 12 = 18,- kr. i Norge. Oppskalert i forhold til inntekt, så da ser vi at vi har kjempebillig strøm i Norge. Ikke rart at de fattige må klare seg med varm melk i RN? (30 c)

Dette har energiselskapet COSERN tenkt å gjøre noe med, ved å dele ut gratis disse kjøleskapene som drives med gass (Butan) som er kjempebillig her sammenlignet med i Norge. (hører dere – norske myndigheter?) Nesten all matlaging gjøres også på gass-komfyrer i RN/Brasil. Elektriske komfyrer finnes, men er betegnet som en raritet.

For å bli betraktet som en legitim mottaker til et slikt gratis kjøleskap, må beboeren være registrert i registeret for sosiale programmer (CadUnico) eller dokumentert ved en  annen sosial tariff. Videre bør det være påvist med betaling av energiregninger og at man har en gammel kjøleskap i bruk, med månedlige forbruk lik eller større enn 80 kWh/måned.

 

I løpet av uken, ble det registrert av Cosern prosjektet og installert i sentrum av byen, hele 523 nye søknader fra forbrukere som sliter med prisen på strøm og bruk av elektrisk energi. Av disse søknadne, så oppfyllte  504 en nødvendig dokumentasjon og er i stand til å motta de nye kjøleskapene.

Intensjonen er at det nye utstyret som blir mottatt  av forbrukeren, derfor kan gi en gjennomsnittlig nedgang i energiforbruket på mellom 30% og 40% per måned, tilsvarende R $ 10,00 reduksjon på en energi regning som koster $ 30.00.

Du ler kanskje av en slik R 10,- innsparing, men for en fattig familie i RN, så er dette blodig alvor for å kunne overleve i dagens beinharde samfunn – husk det!