Arkiv

Barnearbeidet i RN faller.

På ti år, har RN redusert barnearbeid med 20 %

Rio Grande do Norte er på listen over ti brasilianske stater som mellom 2000-2010,  klarte å redusere antall barn i arbeid i staten. Den siste folketellingen av brasiliansk Institutt for geografi og statistikk (IBGE), for tre år siden var det 54,747 som arbeidet, mot 43,304 pr. idag.

For IBGE analytiker/RN, Razia Paso, er det to faktorer kan forklare denne nedgangen i antall: endring i offentlig politikk ved den føderale regjeringen og reduksjon av befolkningens andel med ungdom. «Sosiale programmer, spesielt de som oppmuntrer til å holde barn i skolen samt reduksjon av fruktbarhetstall er faktorer som også forklarer reduksjon av barnearbeid», blir det opplyst.

 

Til tross for tallene indikere en reduksjon av barnearbeid i staten, kommer noen kommuner med potiguar indianerne dårligere ut på indeksen og i enkelte tilfeller som ligger 87 km fra hovedstaden. Her påpekes det av IBGE på at det har vært en økning på 17% i antall unge mennesker i situasjoner av barnearbeid .

I 2010, var Natal byen med det største antallet barn og unge som arbeider i ulike aktiviteter, blant dem, handel, reparasjon av motorvogner og selv i jordbruk, husdyr og fiske. IBGE studie poengterer at det var en nedgaang i antall barnearbeid i hovedstaden, men det er lett å vise til at mange barn blant natalensere fortsatt leve virkeligheten med barnearbeid.  F.eks. gutten på 14 år som i går ettermiddag, som vasket frontruter på biler som stanset ved trafikklysene i hovedstaden. «Jeg kommer hit i 09:00 og jobber til ut på kvelden, opplyste han. For hver normal arbeidsdag får han inn ca. R 30,- reals.

Selv om mange barn skulker skolegangen etter ordre fra foreldrene sine pga at de trenger de ekstra pengene for å få familiebudsjettet til å gå rundt, så er det stadig flere barn som begynner på kveldsskole – tross alt.

Den pågående skolestreiken er derfor populær blandt foreldre med barn, for jo flere blir det å sende ut til å tigge, vaske frontruter, selge nøtteposer på stranda, «passe på» biler ved parkeringsplasser etc. for alt blir stadig dyrere i Natal og de fattiges kår blir bare verre og verre dessverre.