Arkiv

Tørkens virkninger på matprisene i RN

Prisene øker sterkt pga tørken!

Volumet av den industrielle melkeproduksjoen og av meieriprodukter av Rio Grande do Norte i 2012 har nådd den laveste av de siste fem årene: 58,286 tusen liter. Det er tørken som er den ansvarlige for nedgangen i produksjonen, redusert med 25% mellom 2008 og 2012 sitt  industrielle volum, ifølge den nyeste kvartalsvise undersøkelse utgitt av IBGE melken. Prosentandelen er høyere, ikke bare fordi noen meieriprodukt-produsenter har besluttet å få melk fra andre stater, men også for dem som velger å bare kjøpe melk i RN, så derfor raser nå produksjonen nedover. Dette er tilfelle pga energi samarbeidendetog distriktsutvikling i  Seridó-området, f.eks. Cersel, en av de største produsentene av meieriprodukter i regionen. Med muligheten til å behøve opp til 70 tusen liter melk pr. dag, avsløreres det nå at  samarbeidende ikke har vært i stand til fordele mer enn 16 000 liter, sier Mariano Rabbit, sekretær av Cersel. Problemet, som begynte på papiret hos meierier og meieri-produkt produsenter, har deretter nådd helt ut til  hypermarkedene.

Ostefabrikken Aldair Dantas Fábrica de queijos no Rio Grande do Norte  sine produkter er blitt dyrere som følge av tørke og den resulterende mangelen på rå ost som råstoff.
Allerede nå så koster melken dobbelt så mye i Natal.

 

Fallet i produksjon av melk i Potiguar-bassenget, på grunn av tørken, har gjort at prisen på melkeprodukter som f.eks. en kilo ost før solgt i supermarkeder for R $ 15,90, i dag er solgt for opp til $ 24.90, en høyning på nesten 60%. Prisen for en liter melk type C hadde en økning på over 100% i noen tilfeller. Smør, yoghurt og ostemasse er også dyrere. Priser, ifølge økonomen Eugene Mann, har nå nådd smertegrensen og man forventer ikke økende priser fremdeles?

Økningen som skyldes en reduksjon i tilbudet av råvarer har ført til at mange potiguar indianere har måttet endre sine forbruks vaner. Håndverker Tânia Maria Flores, 52 f.eks.,  har redusert sitt forbruk av melk. Håndtverker Iranilde Maria da Silva, 52, sier at pga av dyr ost, har jeg måttet erstatte dette med skinke, margarin etc., noe som min sønn allerede har fått merke, for nå er meieriprodukter som  ost eller smør blitt for dyrt for min lommebok dessverre.

Supermarkeder

Det er ikke  bare forbrukere som har måttet tilpasse seg den nye situasjoen pga stor prishøyninger. Også supermarkeder og hypermarkeder har også måtte tilpasse seg den nye virkeligheten.

I en uttalelse sier Carrefour at melke- forsyning i Natal har blitt kjøpt i andre stater, for å dekke etterspørselen til forbrukerene i regionen.julen butikker blir gjort fra produksjon av andre stater å møte forbrukernes etterspørsel i regionen, men forsikrer at de vil gjenoppta normal tilførsel, så snart en av RN sine leverandører har stabilisert sin produksjon.

Walmarts butikker som operatør ved  Sam’s Club flagget, hyper Bompreço, Bompreço og Maxxi , blant annet har også bekreftet at de må fylle hyllene med melkeprodikter i fra andre stater og fra andre regioner av landet, for eksempel sør-øst (hovedsakelig Mineras) og Nord (delstaten Pará)Når du ikke kan få produktet fra produsenter i nordøst «.

 

For ikke for å skremme  kundene sine, har Eugene, som også er ved et supermarked, RedeMAIS, satset på innføring av nye meieri-merker og inngått  partnerskap med nye leverandører og bringer inn store forsendelser fra andre stater. På tross av sin nye strategi avslører han at salget av ost curds og smør har allerede falt med halvparten.

I fravær av fersk melk, har mye av derivater industrien blitt tvunget til å ty til tørrmelk-melk, i begynnelsen av året, for å kunne produsere sine yoghurt-curds produkter om til sluttproduktet.

Mangel på produktet har også forårsaket nedleggelsen av selskaper i staten RN. F.eks. Francyjose Baloch Moura, som ble tvunget til å stenge i begynnelsen av året, pga  ‘ost’e  husets mangel på leverandør. Avtalen vil bli gjenopptatt om tre måneder.

«Du må huske på at en tørke vil alltid kommer til å forårsake tap, uansett hvor dette skjer,» oppsummerer Aldemir Freire, Chief -Economist og leder av brasiliansk Institutt for geografi og statistikk (IBGE), i Rio Grande do Norte.