Arkiv

Mere helse nytt.

Polio vaksinasjonskampanjen vaksinerer 42.26% av målgruppen i RN inntil nå.

I de tidlige dagene av vaksinasjonskampanje mot polio, har Rio Grande do Norte allerede vaksinert 42.26% av målgruppen, ifølge data fra det nasjonale programmet av Immunizations (PNI). Kampanjen fortsetter inntil 21 juni og man har planer om å vaksinere totalt 218,268 barn mellom seks måneder og fem år. Kampanjen startet 8.juni og fortsetter tilogmed 21.juni.

Ifølge State Department of public health (Sesap), finnes det ingen absolutt kontraindikasjoner til vaksinen, men den bør unngås å gis til barn med akutt infeksjon og overfølsomhet for komponenter i vaksinen. Sesap leder ber at  foreldre skal fremvise barnets vaksinasjons-kort ved fremmøte

 

Sykdommen

 

Polio er en virussykdom som er forårsaket av poliovirus, og er delt inn i tre serotyper (1, 2 og 3). Den er svært smittsom, og rammer hovedsakelig barn under 5 år. Viruset overføres gjennom forurenset mat og vann og multipliserer seg i tarmen, og kan også invadere nervesystemet.

Mange infiserte mennesker har ikke symptomer på sykdommen (feber, tretthet, hodepine, oppkast, stivhet i nakken og smerter i beina), men kan likevel skille ut viruset og smitte andre mennesker. Mangel på hygiene og sanitær i bolig, i tillegg til konsentrasjoner av mange barn på ett sted, øker faren for smitte. Inkubasjonstid (tiden det tar mellom infeksjonen og utvikling av sykdommen) er vanligvis 7 til 12 dager, og kan variere fra 2 til 30 dager. Overføring kan også oppstå under inkubasjonsperioden.

Med andre ord en lumsk sykdom som ingen av oss vil ha. (i Norge er den omtrent utryddet, men ikke i Brasil).