Arkiv

Volden mot eldre øker urovekkende i Natal.

Eldre får på pukkelen i Natal.

Spesialisert politibeskyttelse for eldre har registrert en økning i de første fem månedene i år på 62%, sammenlignet med ifjor, sier en undersøkelse som er sluppet til media. I år, har det allerede blitt rapportert inn 285 saker som involverer vold mot eldre i Natal. Av dette antallet så ble 15 undersøkelser foretatt og en mer detaljert undersøkelse ble foretatt i 27 tilfeller. I 2012, hadde politistasjonen registrert i samme periode, 175 bulletiner.

Politiet opplyser at vold/kriminalitet  har blitt en mer vanlig tildragelse mot eldre personer. Dette gjelder i alle nabolag, og påvirker folk av alle klasser og man ser med bekymring på at kriminaliteten øker mot de eldre.

I dag, når det refereres til «Verdensdagen for bevissthet om vold mot eldre person», så har befolkningen i Natal lite å feire. I tillegg til den kraftige økningen i registeret av fysisk eller psykisk vold mot menn og kvinner i det siste stadiet av livet, ser man i tillegg at de blir nektet rettigheter som følger av av «vedtektene for eldre» daglig på gatene, kontorer, offentlig transport og miljø.

Det er i enkelte tilfeller kommet så langt at i noen familier så «gidder man ikke» å besøke eldre familiemedlemmer som ligger på sykehus i Natal. Dette er ekstra ille, for på de offentlige sykehusene, så er slike besøk en del av forventet pleie og stellet rundt pasienten også med hensyn til mat. Ikke det at de ikke får mat, men de får ofte feil og lite mat.  Slike opplagte overgivelser av eldre personer som f.eks. her på sykehusene, må dessverre bli vurdert som en lei form for kriminalitet og slik var det aldri før i tiden for da var de eldre noe man passet ekstra godt på. Utviklingen har derfor gått i en meget overraskende og lei retning sier myndighetene.

I tillegg så merker man seg at problemene på arbeidsmarkedet rammer de eldre ekstra hardt, noe som er særlig ille med tanke på de få og meget svake sosiale sikkerhetsnettene som skal beskytte de eldre i Natal. Dette gjelder også de eldres helse situasjon. Når familien ikke vil støtte dem lenger, så havner de i en særdeles fattig gruppe av borgere og alle har glemt at det er disse eldre som sørget for og la alt til rette i fortiden for at familiene nå har det så mye bedre økonomisk og materiellt. Egoismen øker i takt med at familienes økonomi blir så mye bedre dessverre og de eldre etterlates til seg selv.

Det er derfor mange eldre i Natal som ikke har det så godt psykisk heller og man føler seg utstøtt av samfunnet og familien.

På bussen er det omtrent ingen som gidder å reise seg for eldre som har tydelige problemer med å gå/stå og går man for sakte i et fotgjengerfelt, så kan man risikere å få slengt etter seg; Få nå opp farta din forbannede gamling, av en irritert billist?

Sukk………………………..