Arkiv

Turistene setter pris på den høye dollarkursen mot BRL.

En gunstig utvikling av dollarkursen, hjelper turistmarkedet.

Men ikke den brasilianske utenlandsturismen, som blir mer ugunstig pga dette.

Dollaren steg og nådde det høyeste verdien i løpet av de siste fire årene denne uken. Til tross for å ha registrert en svak nedgang med hensyn til begynnelsen av uken og har stengt fredag på R $ 2,148, er kursen fortsatt rangerer blant fem høyeste i det siste ti-året. Effekten av en høy kurs er allerede følt på kroppen i Rio Grande do Norte.

Som innkjøper av  maskiner og utstyr må man allerede betale dyrere for varene, men samtidig får man bedre betalt for varene sine. Dette er tilfelle med Luiz Roberto Barcelos, kommersiell direktør innenfor landbruket, største eksportør av frisk frukt fra Brasil, og verdens største produsent av meloner, som på grunnlag av høy, vil betale opp til $ 3,000,000 BRL i August for å kjøpe den samme mengden av maskiner til driften for neste høst.

Høy dollarpris kan påvirke at prisen på brød går opp, men ekspertene vil foreløpig ikke anslå størrelsen på denne pris oppgangen.

Ifølge ham er prisen på plantevernmidler, nå for eksempel  mellom 10% og 15% dyrere. Forventningen, er ifølge Barcelos, er å få en økning i prisen på frukt som også blir betalt i dollar. «Vi satser på bedre fortjenester pga den høye dollarprisen sier han, som også er president i styret for plante-helse i RN, en organisasjon som representerer frukt dyrkere av RN og Ceará.

«Kunder ønsker også at vi skal senke prisen på frukt (fordi dollaren er for høy), men vi vet jo ikke hvordan dollaren oppfører seg frem til begynnelsen av eksporten/innhøstingen,» sa han.

Den amerikanske valutaen steg midt i forhandlingene om prisene  som oppstår føre sesongen. «Alle våre utgifter, som er knyttet til dollar, stiger: sjøfrakt, gjødsel, plantevernmidler. Hvis dollaren så faller tilbake til forrige nivå under eksporten, vil vi bare få tap «. Frukten er heller ikke den eneste sektoren som er påvirket av høy dollar.

Reisebyråer i RN klager også . Ifølge en undersøkelse utført av brasiliansk Association av reisebyråer i RN (Abav/RN), falt byråenes bestillinger med 30%, i gjennomsnitt, bare denne ene forrige måneden, på grunn av den høye dollaren. Bare i Harabello turisme, som regel selger tett mellom sju og åtte reise-pakker på en dag – de fleste av dem til utlandet, sier at det skjer en merkbar nedgang pga den høye dollarkursen. «Kundene sier de vil vente til dollaren blir lavere igjen, sier Lucinda Holland, direktør for Harabello og president i Abav/Rio Grande do Norte. F.eks. studenten Victor Barros, 20 år, er en av dem som foretrakk å utsette turen. Han er en ingeniør student ved Universidade Federal gjøre Rio Grande do Norte, som vant et stipend for å studere for et år i England, men tviler nå på åreise pga dyrere priser.

«Venner som bestilte  pakker for bare en uke siden har betalt mellom R $ 2.5 tusen og R $ 2,8 tusen for airfare. Hvis jeg bestiller  pakken nå, ville jeg denne uken måtte betale R $ 3,1 tusen, minst. Jeg frykter at den bare vil øke enda mer, men jeg foretrekker å vente litt, sier han.

Prisene falt også ned i utleien av hus i staten i de siste to ukene. Ifølge Priscilla Hasbun de Almeida, Manager megler, i Sun selskapet som forvalter 10 utleiemuligheter av hus i Natal, er nå pågangen opp til 20% lavere enn i juni 2012.

Andre sektorer i RN kan bli påvirket hvis valutakursen på USD fortsetter å stige og vil slå negativt ut på flere fronter og priser i Brasil, men samtidig kanskje få hit flere «gringos» pga det samme?

Vi holder tommelene!