Arkiv

Stigende doller kurs, svir på pungen til brassende.

På slutten av dagen, dollaren stengt på r $ 2.20, opp 1,29%. Dette er den høyeste verdien siden den 27 April 2009. Børsen falt 3,18% og lukket på 47,893.06 poeng, som er den laveste verdien siden april 2009, under høyden på den globale økonomiske krisen.

 

Med økende dollar og en utløst frykt for en økning i inflasjonen, så  steg renter også i futuresmarkedet. Ved utgangen av året, tror investorer at den  grunnleggende renten vil har gått fra dagens 8% per år til 10% eller mer.

 

Økonomer ser ingen snarlig lettelse i komminga, for dem er et gitt signal gitt av Fed, øker bare vissheten om at det internasjonale scenariet endrer seg videre og at trykket på Brasil bare fortsetter oppover stigen.

 

Forskning direktøren for Latin-Amerika hos Goldman Sachs Bank, Alberto Ramos, sa at Fed signaliserte om en  full kurs reversering av politikken vedrørende stimulansen til økonomien. Så, dette gir rom for en videreføring og styrking av dollaren i globale nivå, som igjen skal øke presset på inflasjonen i Brasil, ved å heve prisene på importerte varer og tjenester..

«Sentralbanken i Brasil trolig vil måtte gjøre en enda sterkere monetær innstramming og heve Selic rate (grunnleggende rente) til 10% i år,» sa han.  Ramos sa at pga en endret turbulens, kommer det internasjonale markedet vil vurdere situasjonen i Brasil på nytt. Hvis økningen i BC  fortsetter og at sentralbanken  bekrefter sin vilje til å kjempe mot inflasjonen ved å heve renten med 0,5 prosent punkter i juli og regjeringen stopper med sine ‘eksperimenter’ i offentlige regnskap, så bør nok investorer bli tiltrukket av den høyere renten.

Finansminister, Guido Mantega, sa Bernankes tale var «gåtefull», men sa han trodde at denne prosessen er forbigående. «I dette første øyeblikket med en økt volatilitet for dollar, men markedet vil langsomt endres og deretter forhåpentligvis  avta,» sa han.

 

Han gjentok at Brasil er forberedt på å håndtere den plutselige høye dollarkursen og at Sentralbanken og markedet vil være forsiktige for å unngå en overdreven volatilitet. Vi har en mange forskjellige måter å løse dette på, sa han.