Arkiv

Gårsdagens fredelige demonstrasjons-marsj, satte Natal på vent.

Fredelig protest stoppet hele Natal igår.

Og med den mindre uttrykksfulle deltakelse av medlemmer av Rovolta Do Busão,  (buss revolten) viste demonstrasjonen som fant sted i går i Natal, at 8 tusen mennesker sa sin mening, ifølge politiet. Publikum bestod for det meste av fagforeninger og politiske partier, med agendaer av krav som gikk på konkrete årsaker til problemer som hadde et nasjonalt omfang.

Manifestet var en del av «National Day», som også foregikk andre steder i  landet. Allerede ved 09:00 tiden, som var planlagt start av demonstrasjonen, begynte folk å samle seg i skjæringspunktet mellom avenyene Salgado Filho og Senator Bernardo Vieira, i Tirol, stedet som var valgt som utgangspunkt. Banen ble angitt av Union og det sentrale målet var et Avenue kjøpesenter, nærmere Ponta Negra-stranden. Det ble registrert flere butikker med lemmer og skodder som var spikret opp i et forsøk på å forhindre angrep mot fasader, som hadde skjedd under andre protest marsjer, men det viste seg å være unødvendig. Ikke på noe tidspunkt inntraff  noen store  angrepet av demonstrantene. Militære og politiet langs den føderale motorveien ledsaget protest-banen hele veien frem til målet. I henhold til Antônio Marinho, fra den første bataljonen av PM, var ordren å sikre retten til å manifestere seg og å kunne ytre sine meninger. Dette bekreftet offisielt tilstedeværelsen av infiltrerte sivile polititjenestemenn inne i protestmarsjen, for å kunne identifisere personer som muligens kunne føre til «opptøyer». Kommanderende General av korpset, oberst Francisco Canindé de Araújo Silva, rapporterte at det ikke var innbrakt noen til fengsel. Tre hundre menn om PM tok del i handlingen.

 

Til tross for forventning fra fagforeningsledere før hendelsen til at man hadde håpet på å  få mellom 15 og 20 tusen mennesker på gata, men bare ca 8 tusen møtte frem på gata. Fagforeningene av kategorier av utdanning, helse, sikkerhet, møtte med representanter fra andre tjenester, for eksempel bensinstasjon deltagere og sivilingeniør og de militante  jordløses bevegelse, feministiske bevegelsen, Revolta do Busão, nasjonale studenters sammenslutning (ring). Også så man protest partiet av militante av arbeiderne (PT), Unified Socialist Workers Party (PSTU) og kommunistiske parti i Brasil (PcdoB). Denne gangen, var partisanene ikke ute etter trakassering.

PM forhindret inntreden i et offisiellt administrasjonssenter.

Avslørt på onsdag av medlemmer av demonstrasjonen var det planlagt et stopp ved det  administrative sentrum for  Staten og Regjeringen, imidlertid så stengte Det militær Politiet (PM) inngangen som gir tilgang til bygninger på ulike departementer som på BR 101. Her var en  sjokk/oppløp bataljon fra politiet og kavaleri forberedt på å handle i tilfelle intrenging av demonstranter, men demonstrantene unngikk en konfrontasjon og fulgte banen videre mot Ponta Negra.

Politiet reagerte mot endel ungdommer som kastet vann på politiet ved supermarkedet Hiper-Bompreço supermarked på Avenida  Roberto Freire og smelling med kinaputter forårsaket litt forvirring mellom Pms og studenter. Politiet svarte på bråket med å arrestere noen ungdommer og ransake deres ryggsekker og å advare noen andre ungdommer. Ungdommene ble snart løslatt igjen som en avtale om å slutte å bråke og etter press fra andre medlemmer av manifestet.

I det hele var dette en meget fredelig manifestasjon sier politiet og myndighetene til slutt.

123867

Men – ikke prøv deg på noe bråk!