Arkiv

Inflasjonen tar hardr på i RN.

Skurken som har skylden for økede matpriser, er inflasjonen.

Inflasjonen er  noe som merkes ved at prisen på mat stiger og veier tungt i lommeboka også hos Potiguar befolkningen. (RN). Dette merkes når man skal betale for maten på Supermarkedet og betale for seg på reatauranter, barer og andre utesteder. Data fra kontoret for bærekraftig utvikling og miljø RNS (Idema/RN) viser at mat inflasjon var nesten tre ganger større enn den samlede gjennomsnittlige i hovedstaden. Mens Konsumprisindeksen (KPI) stod på 3.23%, var KPI for mat 9.83%. Indeksen ble registrert i den første halvdelen av året, sammenlignet med samme periode i 2012, og ble følt av f.eks.  en forbrukere som håndverker Sônia Maria de Sousa, som bruker nesten 50% av familiens inntekt til mat og drikke. «Veksten er for stor. Hvorfor går prisen går opp, når jeg er nødt til å kjøpe en masse ting. Det første elementet som man burde reduserere er kjøttet, «sier Sonia. Restauranter merker også den bitre sannhet med en økt inflasjon som igjen rammer kundene med høyere priser. For andre halvår og på nasjonalt nivå er utsiktene i RN imidlertid at man ser en nedgang i priser.

Inflasjonen har erodert inntekter og endret forbruk vaner hos  natalensere.

Håndtverker Sônia Maria de Sousa, 43, kuttet ut enkelte elementer på shopping listen sin. Og paret Leandro José Bezerra Santos, 27, og Elina Maria Pereira da Silva, 26, som arbeider i handel, kan nå bare ha råd til å ha lunsj ute bare på helligdager og i helgene. «Vi bringe lunsjen nå hjemme  mesteparten av tiden, fordi prisene er for høye,» forklarer Leandro. Med den høye prisen på produkter og tjenester som mat, personlige utgifter og offentlig transport i fjor, så hadde Maria, Sonia, Leandro og Elina sett seg nødt til å redusere utgifter og stramme  livreima for å kunne balansere økonomi.

I de siste 12 månedene nådde inflasjon i Natal 6.63%, ifølge Konsumprisindeksen (KPI), utarbeidet av samordning av sosio-økonomiske saker av Institutt for bærekraftig utvikling og miljø av RN-en litt under 6,7% registrert i samme periode i Brasil, ifølge nasjonale Konsumprisindeksen (laget av IPCA), utgitt på 6 mars av brasiliansk Institutt for geografi og statistikk (IBGE). Når dette er sagt, så påstås det fra seriøst USA hold at den virkelige inflasjonen i Brasil nok er dobbelt så høy og at myndighetene ser seg derfor nødt til å pynte på kaka?

 

Ute måltidene som i Natal har vært en selvfølge pga de lave prisene, er nå utpekt på som den store skurken i denne økonomi-endringen i Natal. Økningen i prisen på mat, ifølge Abid Freire, Chief Economist og leder av brasiliansk Institutt for geografi og statistikk i Rio Grande do Norte (IBGE/RN), skyldes inflasjonen i hovedstaden RN sin  ‘mat’ inflasjon. I den første halvdelen av året var KPI i hovedstaden i RN l 3.23%. KPI på mat derimot, var 9.83% altså tre  ganger større. Generell inflasjon registrert i Natal i juni 2013 var den høyeste for perioden i de siste fem år.

Prisen på mat er noe som veier tungt i lommen på håndtverker Sônia Maria de Sousa. Hun og hennes mann, også håndverker, motta tilsammen ca. R $ 1.2 tusen per måned. Av dette totale er 50% opptatt av innkjøp av mat på supermarkedet.

Barer og restauranter klager også på at inflasjonen er for høy.

Forbrukeren må ‘bruke penger på en mer økonomisk måte», sier likevel økonomene.

Alle setter nå sin lit til projeksjonen som tilsier at prisene på mat vil synke noe videre utover i perioden og vi her på gjerdet holder tommelene og slutter også opp om dette ønsket.