Arkiv

Vannproblemer i infrastruktur og hus.

Husene har infrastruktur problemer med fuktighet og vann etc.

Det å kjøpe selve huset er ikke alltid det enkleste ved en ny bolig. Nye boliger som er finanisert under den føderale regjeringen i det bolig Leasing programmet (PAR), så lide familiene i etterkant med dårlig og utilstrekkelig arbeid i denne typen av boliger. Man rett og slett lider under slurv og dårlig arbeid sier beboerene og mange har bodd her i over ti år allerede. Feilene består av f.eks. for liten tverrsnitt på de lektriske ledningene i huset (brannfare), stor sanitære problem med for små dimensjoner på rørene i huset, både til vann inn og avløpene. Dette medfører ofte problemer for helsen til beboerene. Videre så er man plaget med vanninntrenging direkte gjennom vegger og tak – ofte fordi man blåser i å montere pålagte diffusjons sperrer. (fuktighets membran.) Mange får sopp og råte skader pga dette, som igjen går på helsen løs.

Prosjektet er finansiert av Caixa Economica føderale (CEF). Etter intens juridisk kamp, har eksperter fra den føderale domstolen (JF) nevnt behovet for å tilpasse 10 elementer, inkludert montasje av nytt strømnettl ny da man kan ikke leve med at små barn får støt ved å ta på fuktige vegger.

Condominiumet hvor familien til Ajosileide bor, har problemer ifølge henne av de mest varierte slag. Hun pekte ut at mugg som plager rommene på huset forårsake helseproblemer på et barn på tre år. Embedsmann John Peter, som bor i tredje etasje i samme bygning sa at vanskelighetene øke enda mer når det regner fordi residensen blir fylt med vann som er «servert» ovenfra og trenger inn igjennom vindusrammer etc.

 

Bolig Leasing programmet (PAR) er markedsført av departementet for byer. Prosjektet ble opprettet i 2001 for å hjelpe kommuner og stater som tilfredsstiller behov av bolig til befolkningen som mottar opptil 6 minstelønn og lever i urbane sentra. Beboerene flytter inn i disse nye boligene på såkalte leasing-kontrakter, med mulighet til å kjøpe boligen når leasingen går ut.

Forsinkelser er et stort problem. (typisk Natal)

En annet merkbart problem med boliger og programmer som er finansiert av den føderale regjeringen, er at nå venter 204 familier som har dratt nytte av den føderale regjeringens program «Minha Casa, Minha Vida» (MCMV), som har kjøpt leiligheter i condominium «Green Park», på sSatélite området og har nesten et år på å få flytte inn på det tidspunktet som stod i kontrakten – september i 2012.

I går morges, organiserte «eierne» av disse leilighetene i condomínio Green Park Satélite en aksjon foran bygningen for å protestere mot den langvarige forsinkelsen ved videreføring av arbeidet. Selskapets ledelse sier at forsinkelsen ligger utenfor deres ansvarsområde og toer sine hender og ber om mer tålmodighet.

«Arbeidet ble plutselig stoppet 30. mars iår og byggeplassen ble forlatt og de gjenopptok ikke arbeidet før sist mandag (8) og med fem ansatte», kritisert Bianca Martins, eieren av et eiendomsmegler-firma. «Det finnes ingen sikkerhet på byggeplassen og fremmede personer har innvadert byggeplassen  for å bade i svømmebassenget med regnvann,» sa Marta Delgado som eier en annen leilighet. «Hvis byggherren ikke har råd til å fortsette arbeidet, så må de minste myndighetene komme på banen og sørge for en fullføring. Man kan ikke holde 204 familier i gapestokken på denne måten?

Programmet «Minha Casa, Minha Vida», et initiativ av den føderale regjeringen, i samarbeid med stater, kommuner, bedrifter og ideelle organisasjoner. De som nyter godt av dette programmet, må bevise en brutto inntekt på R $ 5000. Programmet tilbyr også funksjoner som rabatter, subsidier og redusere bolig-forsikrings takster.