Arkiv

Nye Dunas Arena forener miljø og økonomisk moderne utvikling.

Litt mer enn de ti månedene før ballen begynner å rulle på den grønne matta mellom deltagere fra ulike nasjonaliteter under VM i fotball 2014,  vil det her i Natal bli fokusert på plenen på stadion Arena das Dunas. Hva koster det egentlig å oppnå og opprettholde denne flotte etterlengtede grønne strukturen av et frodig teppe? Et regnvann nedslagsfelt system med sikte på å samle opp dreneringsvannet til gjenbruk gjennom et fiffig drenerings-system, er bare ett av flere bærekraftig tiltak som er implementert under byggingen av den nye flotte og utgjør et formidabelt stykke ingeniørkunst nedlagt sammen med den nye Arena das Dunas i hovedstaden, til en pris av R 413 millioner.

 

Under de fire kampene under VM-2014 så ønsker man å kunne redusere forbruket av naturressurserne, som f.eks. som gjenbruk av regnvann  og bygging av et helt nytt avfallshåndterings-system og sikre effektivitet under gjennomføringen av kampene og å kunne fungerer optimalt for alle som deltar og overværer fotballkampene.

Alex Régis UMA, sier at den nye  teknologien som er utplassert i Arena das Dunas er konstruert for re-bruk av regnvann og som vil bli lagret og gjenbrukt på toaletter og for å vanne gressmatten.

 

Et system av takrenner brukes til å å samle regnvann som renner fra det store metalldekslet over stadioen og er koblet til åtte lagertanker og filtrering som er koblet til hydraulikksystemet. Vannet vil bli gjenbrukt i toaletter og å vanne plenen. Med dette unike dreneringssystemet, der vannet som filtreres, enten fra regn eller av vanning, blir ledet mot tanker, der dette vannet gjennomgår en filter behandling og sendt tilbake til  feltet.

«Dette vil gi en besparelse på ca 40% av vannet som brukes på stadion, under denne operasjonen,» estimerer sekretær av COPA, Demetrius Torres. De offisielle gressmatte feltet som kreves av FIFA er 105 meter langt og 68 meter bredt.

Man har lagt ned mye kløkt og resurser for å hindre at den nye stadion kommer i konflikt med naturen og områdene i nærheten av stadionanlegget.

Fasaden og taket av Arena das Dunas er belagt i stål plater som er formatert på byggeplassen, gjennom store kraftige maskiner. Omtrent 20% av over-dekning vil bestå av polykarbonat, for å gi skygge og redusere solinnstråling på plenen. Materialene som blir brukt etterstreber som mål og være lette i vekt og tester har vist at disse er meget bestandige mot ultraviolet stråling fra solen.

Fallet av den gamle stadion, Machadão «, og treningsstudioet Humberto Nesi, Machadinho, i oktober 2011, så ble omtrent 20 tusen kubikkmeter betong fjernet og alt rivningsmaterialetfra riving ble brukt på nytt. Betongen var valset og knust for å bli innlemmet i jordplaneringen under den nye stadion grunnlaget.

 

V i som nyter livet her oppe på gjerdet vårt, kan ikke si annet enn at vi gleder oss storartet til å overvære den første fotballkampen inne på den nye flotte Arena ds Dunas i medio juni 2014. Det blir nok en minneverdig stund for mange tilskuere? Og nå er jo også billettsalget kommet igang for fullt på; WWW.FIFA.COM  –  bare så dere vet det!