Arkiv

Streik – streik – og atter streik!

Ni hundre og førti – åtte av statena ansatte innen helse, utdanning og sikkerhet bør straffes med nedsatt lønnsnivå på grunn av ikke overholdte avtaler og forpliktelser som er utløst av alle disse streikende kategoriene i denne måneden. Personlige avdelinger i disse organene har sendt opplysninger med navnene på dem som deltok i arbeid, de siste ukene og utenriksdepartementet for menneskelige ressurser og administrasjon (SEARH), opplyser at  lønn for August måned vil bli stengt i dag og de anvender denne straffen, selv om den ikke er blitt annonsert av regjeringen, eller har ennå ikke blitt bekreftet på annen måte.

Regjeringen og motpartens kategorier som er for en streik, har bare nå noen timer å prøve å nå frem en avtale og å unngå en nedsettelse av lønnen. Foreløpig er det fem kategorier som holder  streik. Listen med navnet på de streikende som skal ned i lønn i tjenesten, ble sendt til SEARH i forrige uke. Ifølge koordinator for menneskelige ressurser ved sekretariatet for statens utdanning og kultur (SEEC), Sudarshan Bezerra da Costa, sier at  antallet ansatte som blir satt ned i lønn, er liten i forhold til den totale summen av ansatte. «I  hovedstaden ser man mer enn 200 220 ansatte i staten. Er et tall som er stort sammenlignet med antall innbyggere?

Ifølge Raven er det bare fire statlige skoler med aktiviteter som er helt lammet på grunn av streiken. «Jeg ønsker å takke de som selv er studenter og respekterer systemet og ikke forlate klasserommet», sier han . I sikkerhet er antall ansatte som kan bli straffet litt mindre enn registrert i utdannings sektoren.

De fleste ansatte  som er uvirksomme er knyttet til Utenriksdepartementet for folkehelsen (SESAP) og en definisjonen av konsensus synes å være umulig. Ifølge Sesap omfatter listen som er sendt til SEARH på 128 navngitte ansatte som er ansvarlig for 403 feil og overtramp de siste dagene. Han understreker at Sesap liste, ikke inkluderte navnene på ansatte ved sykehuset Monsignor Walfredo Gurgel. «Dette pga at enheten ikke sendte inn listen i tide,» forklarte rådgivende  sekretariatet.

Statens lønn vil være stengt fra i dag. Men bekrefter i går kveld, uttalt av guvernør Rosalba Ciarlini, at man ikke ville bekrefte tiltaket mot de streikende ennå.  SESAP hevder de er villig til å møte umiddelbart fire av de fem kravene som er fremlagt av Sindisaúde/RN og diskutere det femte punktet gjennom en felles komité.

Myndighetene sier at de er lei av alle streikene i de statlige tjenestene og at partene nå må forstå at med dagens elendige økonomi innen staten RN og at alle parter må hjelpe til med å få denne lille fattige staten på bena igjen.

Vi som sitter her på gjerdet og slikker morgensol, forstår godt myndighetenes fustrasjon over elendigheten som alle disse streikene fører med seg og at det ikke bare er å gi etter for krav om høyere lønn, flere frynsegoder og mere fritid – når ting & tang er slik de er i RN nå for tiden. Når streikene rammer en fattige og syk tredjepart med fare for liv og helse, så burde man i det minste kunne sette seg ned ved forhandlingsbordet – nok engang – og muligens skyve noen av kravene ut i tid? Man kan bare ikke demonstrativt snu ryggen til alle dem som uskyldig rammes og lettvint uttale; dette er ikke mitt bord!